X

Irakul nu trebuie să uite crimele lui Saddam, afirmă preşedintele Salih, la deshumarea osemintelor unor kurzi

Irakul nu trebuie să uite niciodată crimele lui Saddam Hussein sau să permită revenirea partidului lui la putere, a declarat duminică preşedintele irakian Barham Salih, cu ocazia ceremoniei de deshumare a osemintelor găsite într-o groapă comună în care au fost aruncaţi kurzi ucişi de forţele fostului dictator în urmă cu trei decenii, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În groapa comună, descoperită într-o zonă deşertică la circa 170 km vest de oraşul Samawa, se aflau rămăşiţele a zeci de kurzi făcuţi ‘dispăruţi’ de forţele lui Saddam, a indicat biroul de presă al lui Salih.

Citește și : Sudan: Noul şef al consiliului militar și-a format ‘echipa’

Se estimează că până la 180.000 de persoane au fost ucise în timpul campaniei ‘Anfal’ a lui Saddam Hussein împotriva kurzilor la sfârşitul anilor 1980, când au fost folosite gaze chimice, sate întregi au fost şterse de pe faţa pământului, iar mii de kurzi au fost internaţi în lagăre.

‘El i-a ucis pentru că nu au acceptat continuarea acelui regim, pentru că au vrut să ducă o viaţă liberă şi demnă’, a declarat preşedintele Salih, un kurd, la conferinţa de presă.

‘El i-a adus în Samawa ca să-i îngroape, dar poporul nostru din Samawa i-a îmbrăţişat’, a adăugat Salih.

Provinciile de sud din Irak sunt locuite majoritar de arabi şiiţi, care au suferit la rândul lor de pe urma opresiunii şi uciderilor în masă din timpul lui Saddam Hussein, un arab sunnit.

‘Noul Irak nu trebuie să uite niciodată aceste crime care au fost comise împotriva poporului irakian din toate grupurile’ etnice, a adăugat preşedintele Salih.

Citește și : Trei morţi şi trei răniţi într-o coliziune pe un aeroport din Nepal, în apropierea Muntelui Everest

Tags: Barham SalihIrakkurziSaddam HusseinSamawa
Categorii: Sinteze