X

Irakul nu va folosi dolarul în tranzacţiile cu Iranul (premierul irakian)

Premierul irakian Haider al-Abadi a declarat luni că guvernul său s-a angajat să nu folosească dolarul în tranzacţiile cu Iranul, dar a precizat totodată că ţara sa nu va respecta toate sancţiunile impuse de SUA acestei ţări, relatează Reuters, potrivit agerpres.

“Angajamentul nostru în problema Iranului este de a nu folosi dolarul în tranzacţii, nu şi respectarea sancţiunilor impuse de SUA “, a declarat premierul irakian, în cadrul unei conferinţe de presă, citat de televiziunea de stat.

Citește și : Turcia : Autoritățile au luat în vizor comentariile provocatoare aduse lirei turceşti pe reţelele de socializare

Declaraţia sa o contrazice pe cea făcută săptămâna trecută, când premierul a declarat că Irakul nu este de acord cu sancţiunile impuse de SUA Iranului, dar că le va respecta pentru a-şi proteja propriile interese, provocând critici din partea unor politicieni irakieni aliaţi ai Iranului şi în Republica Islamică. Deşi sunt acum două ţări aflate pe poziţii divergente, Statele Unite şi Iranul sunt aliaţi importanţi ai Irakului.

Statele Unite ale Americii au reintrodus săptămâna trecută sancţiuni economice dure împotriva Iranului, în urma retragerii lor unilaterale în luna mai din acordul nuclear iranian, încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri.

Aceste sancţiuni includ blocarea tranzacţiilor financiare şi a importurilor de materii prime, precum şi măsuri de penalizare a achiziţiilor din sectorul auto.

În noiembrie, va intra în vigoare o nouă serie de sancţiuni, care vor viza sectorul petrolier, vital pentru Iran, precum şi tranzacţiile financiare şi transportul.

Citește și : Erdogan: SUA că încearcă să lovească Turcia ”în spate”

Tags: dolarHaider al-AbadiIrakIransanctiuniSUA
Categorii: Sinteze