Irakul a predat Rusiei terorişti din ISIS. 27 de copii şi 4 femei

Publicat:

Autorităţile irakiene au predat Rusiei patru femei şi 27 de copii suspectaţi că au avut legături cu organizaţia jihadistă Stat Islamic (SI), a relatat postul local Al-Sumaria, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Bagdad, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Irakul a predat Rusiei 27 de copii şi patru femei care au fost induşi în eroare să se alăture Daesh’, a declarat joi pentru presă purtătorul de cuvânt, folosind acronimul arab al SI.


Citeşte şi: ATAC armat în faţa ambasadei americane din Muntenegru. Un bărbat a detonat BOMBA pe care o avea asupra sa

Aceste persoane au fost investigate de autorităţi, care au conchis că nu au participat la ‘operaţiuni teroriste împotriva civililor şi a forţelor de securitate irakiene’, dar ‘vor fi inculpate în Rusia pentru intrare ilegală pe teritoriul Irakului’, a adăugat oficialul.

Mii de cetăţeni străini au luptat pentru Statul Islamic în Irak şi în Siria cel puţin din 2014. Multe femei au venit – sau au fost aduse – din străinătate pentru a li se alătura militanţilor.

Mai mult de 1.300 de femei şi copii s-au predat luptătorilor kurzi peshmerga în august 2017, după ce forţele guvernamentale i-au alungat pe jihadişti din oraşul Tal Afar, din nordul Irakului.

Ulterior, numărul femeilor şi copiilor a crescut la circa 1.700, pe măsură ce şi alţi cetăţeni străini s-au predat ori au fost capturaţi în operaţiunile de eliminare a jihadiştilor.

Guvernul irakian a proclamat în decembrie victoria asupra SI, declanşând ulterior inculparea militanţilor străini şi a familiilor lor, considerate complice cu gruparea jihadistă.

Citeşte şi: Fostul preşedinte bolivian este judecat în Florida

Conform legii contrateroriste irakiene, acordarea de ajutor şi apartenenţa la SI se pedepsesc cu închisoare pe viaţă sau cu condamnarea la moarte.

De la începutul anului, Curtea Penală din Bagdad a pronunţat sentinţe capitale împotriva a două femei, o germancă şi o turcoaică, pentru apartenenţă la Statul Islamic. Aceeaşi instanţă a condamnat duminică la detenţie pe viaţă nouă turcoaice şi o azeră. Toate sentineţele pot fi atacate cu recurs.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – ‘Supacell’, serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix

VIDEO - 'Supacell', serialul pe care mulți l-au văzut într-o singură noapte. Face furori pe Netflix „Supacell”, noul serial britanic pe Netflix, a captat rapid...

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria ‘cel mai bun lungmetraj internaţional’

Oscar: Franţa îşi modifică procedura de selecţie la categoria 'cel mai bun lungmetraj internaţional' Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa a decis să modifice...

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa

Epic Games spune că Apple blochează lansarea magazinului său de jocuri video în Europa Epic Games, producătorul jocului video ”Fortnite”, a declarat vineri că Apple...

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale

Directorul financiar de la LVMH îndeamnă Europa să rămână unită în contextul disputelor comerciale Ancheta demarată de China asupra coniacului european este o reacţie la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.