X

Irakul propune judecarea combatanților străini ‘în schimbul a două miliarde de dolari’

Irakul le-a propus ţărilor membre ale coaliţiei internaţionale antijihadiste să-i judece pe cetăţenii lor suspectaţi că s-au alăturat grupării Stat Islamic (SI), în schimbul a cel puţin două miliarde de dolari, au declarat responsabili guvernamentali pentru AFP, scrie Agerpres.

Chestiunea revenirii în ţările lor de origine a o mie de jihadişti aflaţi în mâinile forţelor kurde din Siria este foarte sensibilă pentru opinia publică.

Citește și : Trump asigură că nu a citit şi nici nu a văzut raportul Mueller

Franţa, de exemplu, nu a pus până în prezent în aplicare planul de repatriere a jihadiştilor francezi din Siria şi a familiilor lor, dezvăluit de presă şi pe care guvernul l-a prezentat drept o “ipoteză de lucru”.

Bagdadul a propus o altă “opţiune”, a declarat pentru AFP un responsabil guvernamental sub acoperirea anonimatului: judecarea în Irak a acestor străini “în schimbul a două miliarde de dolari”, respectiv circa 1,8 miliarde de euro.

Bagdadul îşi rezervă dreptul de a cere apoi “mai mulţi bani pentru a acoperi cheltuielile presupuse de încarcerarea lor”, a adăugat acest responsabil.

Irakul a condamnat deja la moarte sau la închisoare pe viaţă mai multe sute de străini.

Autorităţile din această ţară se pregătesc să înceapă procesul a 12 francezi transferaţi din Siria, estimând că are competenţă asupra lor întrucât teritoriul SI se întindea la apogeul său în Siria şi Irak.

Pentru detenţia şi judecarea pe teritoriul său a jihadiştilor străini, Irakul a calculat “costuri operaţionale”, bazându-se pe precedentul închisorii americane de la Guantanamo, Cuba, a explicat pentru AFP un alt responsabil, tot sub protecţia anonimatului.

Ţările de origine ale acestor jihadişti prezumaţi “au o problemă, noi avem o soluţie”, a adăugat el. “Am făcut această propunere săptămâna trecută şi nu am primit niciun răspuns până acum”, a precizat responsabilul citat.

Un al treilea responsabil a declarat pentru AFP că jihadiştii deţinuţi în Irak provin din “52 de ţări”, majoritatea membre ale coaliţiei. Coaliţia antijihadistă nu a răspuns solicitării AFP de a comenta aceste informaţii.

Citește și : Macron va solicita Marii Britanii să renunțe la postul de comisar european

Din aceste negocieri s-ar putea naşte un “tribunal special”, adaugă ultimul responsabil irakian, tot sub acoperirea anonimatului.

Această opţiune se loveşte totuşi de problema pedepsei cu moartea, refuzată de Uniunea Europeană, în contextul în care zeci dintre cetăţenii deţinuţi de kurzi în Siria provin din UE, a mai spus el.

Tags: bagdadIrakjihadistisiriastat islamic
Categorii: Sinteze