Irakul SUSPENDĂ zborurile internaţionale pe aeroportul Erbil

Publicat:

Toate zborurile internaţionale din şi spre Erbil, capitala Kurdistanului irakian, vor înceta de vineri seara, conform unei decizii în acest sens a puterii centrale de la Bagdad, a afirmat joi pentru AFP directoarea aeroportului din Erbil, Talar Faiq Saleh.

Suspendarea zborurilor va interveni începând de vineri, ora locală 18:00 (15:00 GMT), a indicat aceasta, relatează agerpres.


Anunţul survine după ce guvernul regional din Kurdistan (GRK) a respins miercuri ultimatumul dat de Bagdad ca, în termen de 72 de ore, să predea guvernului federal controlul asupra aeroporturilor sale internaţionale.

Citeşte şi: Doi români au fost prinşi în Canalul Mânecii cu un camion plin cu droguri

Reacţionând la referendumul privind independenţa Kurdistanului irakian, premierul irakian Haidar al-Abadi a dat marţi termen de trei zile regiunii autonome Kurdistan pentru a preda controlul asupra aeroporturilor din Erbil şi Suleimanieh, avertizând că, în caz contrar, va fi impus un embargo aerian internaţional acestei regiuni, începând de vineri, ora 15:00 (ora 12:00 GMT), potrivit Reuters.

“Avem aici consulate, companii şi personal internaţional, aceasta îi va afecta pe toţi. Nu este o decizie bună”, a subliniat şefa aeroportului din Erbil.

“Această decizie nu-i va afecta doar pe kurzi. Avem un număr mare de refugiaţi care folosesc acest aeroport şi noi eram o punte între Siria şi ONU pentru a trimite ajutoare umanitare”, a spus ea.

“Avem aici de asemenea forţe ale coaliţiei (antijihadiste internaţionale), ceea ce înseamnă că aeroportul servea pentru toţi”, potrivit acesteia.

Un alt aeroport, mai puţin important, se află la Suleimaniyeh, o altă provincie din Kurdistanul irakian. Nu se ştie în momentul de faţă dacă şi acesta va fi afectat de respectiva decizie.

Aeroporturile din Erbil şi Suleimaniyeh se afla sub autoritatea Aviaţiei civile irakiene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.