Irakul şi Turcia au început execiţii militare comune după referendumul din Kurdistan

Publicat:

Irakul şi Turcia au început marţi exerciţii militare la frontiera lor comună, la o zi după ce alegătorii din Kurdistanul irakian au votat masiv pentru independenţa provinciei faţă de Bagdad, relatează DPA şi Reuters, conform agerpres.

Şeful Statului Major irakian, generalul-maior Othman al-Ghanmi, a declarat că cele două ţări au lansat un “exerciţiu de mare anvergură” de-a lungul graniţei lor comune, fără a oferi informaţii suplimentare.


Potrivit unui martor citat de Reuters, soldaţi irakieni s-au alăturat trupelor turce pentru exerciţii militare în sud-estul Turciei, în apropierea graniţei cu Irakul. Un grup de soldaţi care purtau un steag irakian şi unul turcesc a intrat în zona unde exerciţiile, lansate săptămâna trecută, se desfăşoară la circa patru km de punctul de frontieră Habur, a precizat martorul.

Citeşte şi: Boris Johnson îi linişteşte pe românii din UK: ‘Am fi NEBUNI să îi lăsăm să plece!’

Kurzii au votat în număr mare la referendumul privind independenţa provinciei autonome Kurdistan din nordul Irakului, ignorând presiunea din partea Bagdadului, ameninţările din partea Turciei şi ale Iranului şi avertismentele internaţionale potrivit cărora votul ar putea declanşa un conflict regional.

Potrivit Comisiei Electorale din Erbil, peste 90% din voturi sunt în favoarea independenţei Kurdistanului. Rezultatele definitive ale consultării populare sunt aşteptate în trei zile.

Circa 5,2 milioane de votanţi din Kurdistan au fost chemaţi să răspundă “da” sau “nu” la întrebarea: “Doriţi ca Regiunea Kurdistan şi zonele kurde din afara Regiunii să devină un stat independent?”.

Guvernul regional din Kurdistan, condus de preşedintele Masoud Barzani, a organizat referendumul împotriva voinţei guvernului irakian şi a ţărilor învecinate – Turcia, Iranul şi Siria, pe teritoriile cărora trăiesc minorităţi kurde – şi în ciuda avertismentelor Statelor Unite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.