Iran: ‘Atitudinea PĂRTINITOARE a Parisului agravează crizele din Orientul Mijlociu’

Publicat:

Iranul a acuzat vineri Franţa de ‘parţialitate’ şi a afirmat că abordarea ei va agrava crizele din Orientul Mijlociu (OM), potrivit unui comunicat al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, informează AFP, potrivit agerpres.

Cu o zi înainte, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a afirmat – în timpul unei vizite în Arabia Saudită, ţară rivală Iranului – că Franţa este îngrijorată de ‘tentaţiile hegemonice’ ale Teheranului.


Menţionând în special programul balistic iranian, ministrul francez Le Drian a afirmat că a evocat cu omologul său saudit ‘rolul Iranului şi diferitele domenii în care acţiunile acestei ţări’ provoacă preocupări.

Citeşte şi: Inundaţiile fac PRĂPĂD în Haiti. 5 morţi şi 10.000 de case luate de ape – VIDEO

‘Din nefericire, se pare că Franţa are o abordare parţială şi partizană asupra crizelor din regiune şi această abordare, în mod voluntar sau involuntar, contribuie la transformarea crizelor potenţiale în crize reale’ a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene Bahram Ghassemi.

‘Îngrijorările voastre nu sunt conforme realităţii regionale şi vă conduc într-o direcţie greşită’, a declarat Ghassemi ca reacţie la declaraţiile lui Le Drian.

Respingând responsabilitatea Iranului, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene a estimat că, dimpotrivă, ‘Arabia Saudită este cea care joacă un rol evident distrugător’ în aceste crize. ‘A ignora realităţile din regiune şi a repeta îngrijorări agresive, fără fundament şi create în totalitate de responsabili saudiţi pe picior de război nu ajută la reglementarea crizelor regionale’, a adăugat el.

Citeşte şi: Administraţia lui Donald Trump LEGALIZEAZĂ importul de trofee de elefanţi

Iranul şiit şi Arabia saudită sunită se situează pe poziţii opuse în cadrul a numeroase crize din Orientul Mijlociu (OM) – în războaiele din Siria şi în Yemen, dar şi în Liban, unde tensiunile au urcat după anunţul surprinzător privind demisia premierului Saada Hariri, făcut de la Riad în 4 noiembrie.

Hariri a denunţat ‘controlul’ impus de Teheran în problemele interne ale ţării sale prin intermediul mişcării Hezbollah, însă preşedintele libanez Michel Aoun a estimat apoi că Hariri, care nu s-a întors în ţara sa, este ţinut în captivitate în Arabia Saudită.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968

SUA, în faţa unei campanii tumultoase, cum nu s-a mai văzut din 1968 Retragerea preşedintelui american, Joe Biden, din cursa pentru Casa Albă aruncă ţara...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.