X

Iran: ‘Atitudinea PĂRTINITOARE a Parisului agravează crizele din Orientul Mijlociu’

Iranul a acuzat vineri Franţa de ‘parţialitate’ şi a afirmat că abordarea ei va agrava crizele din Orientul Mijlociu (OM), potrivit unui comunicat al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, informează AFP, potrivit agerpres.

Cu o zi înainte, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a afirmat – în timpul unei vizite în Arabia Saudită, ţară rivală Iranului – că Franţa este îngrijorată de ‘tentaţiile hegemonice’ ale Teheranului.

Menţionând în special programul balistic iranian, ministrul francez Le Drian a afirmat că a evocat cu omologul său saudit ‘rolul Iranului şi diferitele domenii în care acţiunile acestei ţări’ provoacă preocupări.

Citeşte şi: Inundaţiile fac PRĂPĂD în Haiti. 5 morţi şi 10.000 de case luate de ape – VIDEO

‘Din nefericire, se pare că Franţa are o abordare parţială şi partizană asupra crizelor din regiune şi această abordare, în mod voluntar sau involuntar, contribuie la transformarea crizelor potenţiale în crize reale’ a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene Bahram Ghassemi.

‘Îngrijorările voastre nu sunt conforme realităţii regionale şi vă conduc într-o direcţie greşită’, a declarat Ghassemi ca reacţie la declaraţiile lui Le Drian.

Respingând responsabilitatea Iranului, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene a estimat că, dimpotrivă, ‘Arabia Saudită este cea care joacă un rol evident distrugător’ în aceste crize. ‘A ignora realităţile din regiune şi a repeta îngrijorări agresive, fără fundament şi create în totalitate de responsabili saudiţi pe picior de război nu ajută la reglementarea crizelor regionale’, a adăugat el.

Citeşte şi: Administraţia lui Donald Trump LEGALIZEAZĂ importul de trofee de elefanţi

Iranul şiit şi Arabia saudită sunită se situează pe poziţii opuse în cadrul a numeroase crize din Orientul Mijlociu (OM) – în războaiele din Siria şi în Yemen, dar şi în Liban, unde tensiunile au urcat după anunţul surprinzător privind demisia premierului Saada Hariri, făcut de la Riad în 4 noiembrie.

Hariri a denunţat ‘controlul’ impus de Teheran în problemele interne ale ţării sale prin intermediul mişcării Hezbollah, însă preşedintele libanez Michel Aoun a estimat apoi că Hariri, care nu s-a întors în ţara sa, este ţinut în captivitate în Arabia Saudită.

Tags: Arabia sauditaBahram GhassemifrantaIranJean-Yves Le DrianLibanMichel AounRiadSaad Haririteheran
Categorii: Sinteze