X

Iran avertizează că Statul Islamic ar putea să cucerească teritorii în Afganistan, Pakistan şi Asia Centrală

Ministrul iranian al informaţiilor, Mahmud Alawi, a avertizat marţi că gruparea teroristă Statul Islamic (SI) ar putea încerca să-şi creeze un nou califat în Afganistan, Pakistan sau în alte state din Asia Centrală, informează agenţia EFE, potrivit agerpres .

‘După înfrângerile suferite în Siria şi Irak şi pierderea teritoriilor şi controlului acolo, SI încearcă acum să cucerească teritorii în Afganistan, Pakistan şi Asia Centrală pentru a-şi reînvia aşa-numitul califat’, a spus oficialul iranian la o conferinţă pe teme de securitate desfăşurată la Teheran.

El a susţinut totodată că, deşi jihadiştii au suferit înfrângeri importante, ‘este necesar să rămânem vigilenţi pentru a evita renaşterea lor’.

Citește și : Donald Trump denunţă ‘poveştile inventate’ ale femeilor care îl acuză de hărțuire sexuală

La rândul său, un responsabil al guvernului afgan, Feiz Mohamad Ozmani, a afirmat la aceeaşi conferinţă că aproximativ 6.000 de membri ai SI ar putea ajunge în Afganistan după fuga lor din Siria.

Premierul irakian Haider Al-Abadi a anunţat sâmbătă victoria totală împotriva Statului Islamic, care ameninţa în 2014 existenţa chiar a statului irakian, de la care cucerise o treime din teritoriu. În acelaşi an, gruparea ultraradicală a proclamat un ”califat” la graniţa dintre Irak şi Siria, în prezent fragmentată.

În Siria, Statul Islamic nu mai există acum decât în enclave într-o zonă din estul ţării, la graniţa cu Irakul, precum şi în centrul şi în sudul Siriei.

Tags: AfganistanAsia CentralăcalifatIrakIranMahmud AlawipakistansiriaStatul Islamic
Categorii: Sinteze