Iran : Directorul cotidianului Shargh , arestat în urma unui articol controversat

Publicat:

Directorul cotidianului reformator iranian Shargh, Mehdi Rahmanian, a fost arestat, sâmbătă, în urma unei plângeri a locuitorilor unui oraş din nord-estul Iranului care s-au simţit defăimaţi de un articol recent, a anunţat duminică agenţia Isna, potrivit news.ro .

“Directorul cotidianului Shargh a fost convocat (în justiţie) în urma unei plângeri a unui grup de locuitori din cartierul Shahid Rajaï din Mashhad (…) Într-un articol, ziarul a calificat drept prostituate o parte din femeile din cartier”, scrie agenţia Isna, citându-l pe Hassan Heydari, adjunct al procurorului din Mashhad, capitala provinciei Khorassan-Razadi.


Citește și : Mike Pompeo vede o „şansă reală” de progrese cu Coreea de Nord după întâlnirea cu Kim Jong Un

Shargh spune că o cauţiune de 500 de milioane de riali (în jur de 9.000 de dolari) a fost cerută pentru ca directorul să evite închisoarea înainte de proces.

Shargh a publicat pe 8 aprilie un reportaj despre asasinarea unei fete afgane de şase ani în acest cartier sărac din Mashhad, al doilea oraş din Iran ca număr de locuitori.

În acest articol, jurnalistul citează un responsabil al unei asociaţii de ajutorare a copiilor şi persoanelor nevoiaşe, deplângând prezenţa mai multor “case” de toleranţă şi de vânzare de droguri în cartier.

Potrivit ziarului Khorassan, publicarea articolului a provocat trei zile mai târziu o manifestaţie de furie a locuitorilor în faţa moscheii locale. Potrivit agenţiei Isna, Heydari a spus că Parchetul i-a cerut directorului ziarului Shargh “să ia măsuri” împotriva jurnalistului şi “să repare” prejudiciile, adăugând: “Dacă se luau măsuri pentru rectificarea articolului, nu am fi ajuns aici”.

Citește și : Uniunea Europeană va riposta în cazul în care SUA nu o scuteşte permanent de taxe vamale în importurile de oţel şi anuminiu

Ca multe alte publicaţii reformatoare, Shargh şi-a reluat apariţia la sfârşitul anului 2012 după mulţi ani de interdicţie.

Shargh este unul dintre principalele ziare reformatoare şi care îl susţine pe preşedintele Hassan Rohani, conservator moderat ales în 2013 şi reales în 2017 cu susţinrea reformatorilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.