X

Iran : Planul comun de acţiune globală (acordul privind programul nuclear iranian) nu este negociabil

Acordul privind programul nuclear iranian ”nu este negociabil”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Bahram Ghassemi, în atenţia preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, potrivit agenţiei agerpres .

”Noi le-am spus de mai multe ori liderilor francezi că Planul comun de acţiune globală (acordul privind programul nuclear iranian) nu este negociabil şi că nu trebuie autorizată adăugarea altor chestiuni la acest text”, a afirmat Ghassemi.

Citiți și : Donald Trump : China acceptă să intensifice sancţiunile contra Coreei de Nord

”Pe de altă parte, Franţa este perfect conştientă de poziţia intangibilă a ţării noastre potrivit căreia problema mijloacelor defensive ale Iranului nu este negociabilă”, a mai spus purtătorul de cuvânt iranian.

El a făcut aceste declaraţii referindu-se la un interviu acordat de către Macron cotidianului emiratez Al-Etihad şi publicat miercuri, în timp ce preşedintele francez era în vizită oficială în Emiratele Arabe Unite.

”Este important de a rămâne fermi cu Iranul în legătură cu activităţile sale regionale şi programul său balistic”, a declarat Macron în interviul respectiv.

Acordul nuclear iranian a fost încheiat în iulie 2015 între Teheran şi cele şase mari puteri – SUA, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania). El a permis ridicarea parţială a sancţiunilor internaţionale vizând Iranul, în schimbul angajamentelor luate de către Teheran de a-şi restrânge programul nuclear pentru a garanta că Republica Islamică nu caută să se doteze cu bomba atomică.

Faţă de ameninţările preşedintelui american Donald Trump de retragere a ţării sale din acordul cu Teheranul, Macron a propus de mai multe ori angajarea unui dialog cu Iranul în legătură cu programul său de rachete şi influenţa sa regională, îndeosebi în conflictul cu Siria.

Într-o convorbire telefonică cu omologul său iranian, Hassan Rohani, pe 13 octombrie, Macron a legat buna aplicare a acordului nuclear de discuţii privind ”programul balistic iranian şi chestiunile de securitate regională”.

Tags: Bahram GhassemiChinaDonald TrumpEmmanuel MacronfrantagermaniaHassan Rohanimarea britanienegociabilPlanul comun de acţiune globalăprogramul balistic iranianprogramul nuclear iranianrusiasecuritate regionalăsiriaSUA
Categorii: Sinteze