Iranul a dezinstalat două camere de supraveghere amplasate de AIEA pentru a-i supraveghea activităţile nucleare

Publicat:

Iranul a anunţat miercuri că a dezinstalat două camere de supraveghere amplasate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a-i supraveghea activităţile nucleare, în cadrul disputei sale cu occidentalii, transmite AFP, potrivit agerpres.   

Instalarea celor două camere de supraveghere ‘mergea dincolo de angajamentele Iranului în cadrul acordului cu AIEA’, a afirmat Organizaţia Iraniană pentru Energie Atomică (OIEA) într-un comunicat, fără a preciza la ce sit sau situri erau amplasate.


Citește și : Viaţa după pandemie: Beijingul îşi redeschide restaurantele

Aceste camere erau ‘un gest de bunăvoinţă’ care nu a fost ‘apreciat’ de AIEA, ci considerat ca o ‘obligaţie’ a Iranului, a adăugat comunicatul.

Anunţul intervine în timp ce SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie, părţi în acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul în 2015, au depus la AIEA, în noaptea de luni spre marţi, o rezoluţie care admonestează Teheranul pentru lipsa de cooperare. Proiectul va fi discutat la reuniunea Consiliului Guvernatorilor ce are loc de luni până vineri la sediul din Viena al agenţiei.

Rezoluţia îndeamnă Iranul să ‘coopereze’ cu AIEA, focalizându-se pe dosarul urmelor de uraniu îmbogăţit depistate, conform unui raport publicat la sfârşitul lunii mai de organizaţie, la trei situri nedeclarate din ţară.

‘Iranul nu are activităţi nucleare ascunse, nici situri nesemnalate. Este vorba (din partea occidentalilor) de a menţine o presiune maximală’ asupra Republicii islamice, a declarat miercuri Mohammad Eslami, şeful OIEA, citat de agenţia oficială IRNA.

‘Această decizie recentă a trei ţări europene şi Statelor Unite de a prezenta un proiect de rezoluţie împotriva Iranului este politică’, a adăugat el, afirmând că ‘Iranul a menţinut o cooperare maximală cu AIEA’.

Dacă rezoluţia va fi adoptată în această săptămână de Consiliul Guvernatorilor, va fi primul blam contra Iranului începând din iunie 2020.

Citește și : Totul pentru petrol! Casa Albă pare să şteargă cu buretele implicarea lui MbS în asasinarea lui Khashoggi

Negocierile pentru relansarea acordului din 2015 au fost suspendate în martie, într-un moment în care o înţelegere părea aproape.

Miza negocierilor este revenirea în acord a Washingtonului, care s-a retras în 2018, reinstituind sancţiuni contra Iranului. În replică, acesta a încălcat progresiv termenii acordului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Persecutarea ‘plebei’

Persecutarea 'plebei' „Plebeii” sunt aceia care sunt escortați în pripă în fața instanței în contextul accelerării sistemului nostru judiciar, notează publicația britanică The Spectator. Nu cu multă...

Aportul ONU la activitatea Hamasului (editorial WSJ)

Aportul ONU la activitatea Hamasului UNRWA a recunoscut în sfârșit că angajații ei au participat la pogromul din 7 octombrie. ONU recunoaște în sfârșit, într-un mod...

Anatol Țăranu: Votul alegătorilor din R. Moldova poate influența serios rezultatele ambelor scrutine din România

Anatol Țăranu: Votul alegătorilor din R. Moldova poate influența serios rezultatele ambelor scrutine din România La alegerile parlamentare și prezidențiale din acest an din România,...

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.