X

Iranul a executat prin spânzurare un militant baluchi pentru uciderea a două Gărzi Revoluţionare

Iranul a executat prin spânzurare sâmbătă un militant etnic baluchi condamnat pentru uciderea a doi membri ai Gărzilor Revoluţionare, a relatat site-ul oficial al sistemului judiciar, la o zi după ce Naţiunile Unite au cerut autorităţilor iraniene să-i cruţe viaţa, relatează Reuters, potrivit agerpres

Potrivit site-ului Mizan, Javid Dehghan, despre care s-a spus că era un lider al grupării militante sunite Jaish al-Adl sau Armata Justiţiei, a fost spânzurat pentru că a împuşcat doi membri ai Gărzilor acum cinci ani în provincia din sud-est Sistan-Baluchestan.

Citește și : Un băieţel de 10 ani cu o formă severă de COVID-19, a părăsit spitalul după 11 zile la terapie intensivă din Spania

Vineri, pe Twitter, Biroul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului a cerut oprirea execuţiei iminente a lui Dehghan şi a condamnat “o serie de execuţii – cel puţin 28 – de la mijlocul lunii decembrie, inclusiv persoane din grupuri minoritare”.

Organisme mondiale şi grupuri pentru drepturile omului au criticat adesea Iranul pentru bilanţul legat de drepturile omului şi numărul mare de execuţii – cel mai ridicat din lume după China, potrivit Amnesty International.

Potrivit Amnesty, instanţa care l-a condamnat pe Dehghan s-a bazat pe “mărturisiri sub tortură” şi a ignorat abuzurile serioase ale agenţilor Gărzilor Revoluţionare şi autorităţilor de urmărire penală în timpul anchetei.

Provincia săracă Sistan-Baluchestan, care se învecinează cu Afganistanul şi Pakistanul, a fost mult timp scena frecventă a ciocnirilor între forţele de securitate şi militanţi suniţi şi contrabandişti de droguri. Populaţia provinciei este predominant musulmană sunită, în timp ce majoritatea iranienilor sunt şiiţi.

Citește și : EMA se aşteaptă să primească ‘în scurt timp’ o cerere de autorizare pentru vaccinul anti-covid Johnson&Johnson

Jaish al-Adl, care spune că doreşte drepturi mai largi şi condiţii mai bune de viaţă pentru minoritatea etnică baluchi, şi-a asumat responsabilitatea pentru mai multe atacuri din ultimii ani asupra forţelor de securitate iraniene din provincie.

Joi, mass-media de stat a anunţat că un membru iranian al Statului Islamic a fost executat în provincia Khuzestan (sud-vest), cămin al multor dintre etnicii arabi ai Iranului, după ce a luat parte la un atac ce a ucis doi membri ai miliţiei paramilitare Basij.

Tags: DehghanIranJaish al-AdlJavid Dehghanspanzurare
Categorii: Sinteze