Iranul a publicat o fotografie cu ayatollahul Khamenei şi şeful Hezbollahului libanez

Publicat:

Iranul a dat publicităţii sâmbătă o fotografie nepublicată până acum, în care şeful Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, apare alături de ghidul suprem iranian Ali Khamenei, sugerând ideea unei întâlniri recente, informează AFP, potrivit agerpres.

Publicarea acestei fotografii are loc după eşecul unei tentative de mediere franceze vizând o întâlnire între preşedintele iranian Hassan Rohani şi omologul său american Donald Trump, în marja sesiunii Adunării Generale a ONU de săptămâna aceasta de la New York.


Citește și : Armata rusă a doborât aproape 60 de rachete la baza Hmeimim din Siria (general)

Din perspectiva Franţei, ideea urmărea iniţierea unui dialog mai larg cu Iranul, în special asupra influenţei sale regionale considerate “destabilizatoare” de către SUA şi europeni, într-un moment de tensiuni puternice între Teheran şi Occident, pe fondul dezacordurilor privind dosarul nuclear iranian şi a escaladării militare din Golful Persic.

Fotografia postată pe khamenei.ir, site-ul oficial al ayatollahului Khamenei, va apărea pe coperta unei noi reviste, Massir (Drum în persană), ce urmează să fie lansată, fiind anunţat, totodată, un interviu “de cinci ore” cu Nasrallah.

În fotografie Nasrallah apare având la dreapta pe ayatollahul Khamenei şi la stânga pe generalul de divizie Ghassem Soleimani, şeful forţei Qods, ramură însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice. Nu sunt indicate data şi locul întâlnirii.

Cei trei bărbaţi sunt în picioare, în faţa unei uşi acoperite de o perdea şi încadrată de etajere cu cărţi, un decor ce duce cu gândul la biroul lui Khamenei din Teheran. Generalul Soleimani este îmbrăcat în haine de doliu.

Reclama viitoarei reviste Massir anunţă că aceasta va conţine, în premieră, imagini ale întâlnirilor dintre Nasrallah şi Khamenei.

Înaintea războiului israelian împotriva Libanului din 2006, Nasrallah se deplasa în mod regulat şi deschis la Teheran. După această dată însă, apariţiile sale publice au devenit foarte rare.

Citește și : Scandalul ucrainean influenţează şi campania lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale din 2020

În 2013 Nasrallah, citat de un ziar libanez, a informat că s-a deplasat în Iran pentru a discuta despre conflictul din Siria în care mişcarea sa este implicată alături de Republica islamică, în sprijinul regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Nu a precizat cu acea ocazie data la care a efectuat această călătorie.

Sprijinul acordat Hezbollah şi grupărilor armate palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic reprezintă o constantă majoră a politicii externe a Republicii islamice.

Autorităţile iraniene au anunţat, de asemenea, organizarea unei ceremonii religioase în amintirea “martirului Hadi Nasrallah”, fiul cel mare al şefului “Partidului lui Dumnezeu”, ucis în 1997 în timpul luptelor cu forţele israeliene din Liban.

Ceremonia urmează să aibă loc luni seara la Qom, ora şiit sfânt, situat la aproximativ 100 de km sud de Teheran, în prezenţa membrilor familiei lui Nasrallah şi a unor tineri veniţi din 60 de ţări.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.