X

Iranul a reuşit să îmbogăţească 17 kg de uraniu

Organizaţia pentru Energie Atomică a Iranului (AEOI) a îmbogăţit 17 kg de uraniu la nivelul de 20%, a declarat joi preşedintele parlamentului de la Teheran, Mohammad Bagher Ghalibaf, transmite dpa, potrivit agerpres.

Parlamentul a votat în noiembrie o lege ce prevede că Iranul va produce 120 kg de uraniu îmbogăţit până la nivelul de 20% şi va instala noi centrifuge, obiective ce încalcă acordul nuclear din 2015.

Citeşte şi: Bernie Sanders a făcut o avere cu poza de la Capitoliu

‘Mulţumim AEOI pentru producerea a 17 kg de uraniu îmbogăţit la 20% în numai o lună şi instalarea unora dintre noile centrifuge IR2M’, a afirmat Ghalibaf, citat de agenţia ISNA.

Această evoluţie este conformă calendarului stabilit prin noua lege, le-a declarat reporterilor Ghalibaf, aflat în vizită la uzina subterană de la Fordo.

AEOI nu a confirmat deocamdată informaţia.

La 4 ianuarie, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că Iranul a declanşat procesul destinat producerii de uraniu îmbogăţit la 20% în uzina de la Fordo, ceea ce înseamnă o nouă încălcare a acordului nuclear semnat în 2015.

‘Directorul general Rafael Mariano Grossi a informat statele membre ale AIEA că Iranul a început să alimenteze cu uraniu deja îmbogăţit la 4,1% şase cascade de centrifuge (…) în scopul de a creşte la 20%’, a anunţat agenţia, într-o declaraţie transmisă France Presse.

Noua lege mai prevede ca Iranul să iasă din protocolul adiţional al AIEA şi să limiteze accesul inspectorilor ONU la instalaţiile sale nucleare.

Citeşte şi: Slovacia a testat pentru covid mai mult de jumătate din populaţie într-o campanie fulger

Legea încalcă sub toate aspectele acordul nuclear de la Viena şi a fost aprobată în ciuda opoziţiei AEOI şi a preşedintelui Hassan Rouhani, care consideră că ea va împiedica eforturile de relansare a acordului în mandatul lui Joe Biden la Casa Albă.

Fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA din acord şi a reimpus sancţiuni Republicii Islamice. În replică, aceasta a început să încalce progresiv prevederile acordului.

Preşedintele Rouhani speră să salveze acordul şi economia iraniană, căreia sancţiunile i-au provocat una din cele mai grave recesiuni din lume.

Tags: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)Donald TrumpHassan RouhaniIranJoe BidenMohammad-Bagher GhalibafOrganizaţia pentru Energie Atomică a Iranului (AEOI)Rafael Mariano Grossiteheranuraniu imbogatit
Categorii: Sinteze