Iranul a rezolvat o parte din problemele ridicate de AIEA

Publicat:

Iranul a rezolvat o parte a problemelor ridicate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) cu privire la programul său nuclear, au transmis media din Iran, cu câteva zile înaintea unei reuniuni a agenţiei ONU la Viena, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit acestora, Teheranul a adus garanţii cu privire la problema prezenţei de materie nucleară la situl nedeclarat de la Marivan, în sudul ţării.


Citeşte şi: ‘Beluga-spion rusă’ se află în prezent pe coasta de vest a Suediei – Black News

AIEA a publicat în 2022 un raport cu privire la probleme ‘nerezolvate’ legate de prezenţa de materie nucleară la trei situri nedeclarate: Marivan, Varamin şi Turquzabad, la sud de Teheran.

‘Odată cu ameliorarea schimburilor între Iran şi AIEA, chestiunea legată de unul din siturile prezumate a fost rezolvată’, au indicat agenţia Fars şi alte media, citând ‘surse informate’.

‘Aceasta închide ancheta agenţiei’ cu privire la situl de la Marivan, din apropierea localităţii Abadeh, a transmis Fars.

Consiliul Guvernatorilor al AIEA se va reuni săptămâna viitoare la Viena pentru pentru a evalua programul nuclear al Iranului.

La ultima reuniune din martie, Iranul a evitat o nouă rezoluţie a Consiliului graţie ‘acordurilor concrete’ încheiate cu câteva zile mai devreme în timpul vizitei la Teheran a directorului general al AIEA, Rafael Grossi.

Între timp, Iranul a afirmat că a rezolvat problema legată de detectarea de particule de uraniu îmbogăţit la 83,7% – un nivel apropiat de pragul necesar pentru fabricarea unei bombe atomice – la uzina subterană de la Fordow.

De altfel, un ‘anumit număr de camere de supraveghere’ au fost ‘instalate la una din instalaţiile nucleare’, dar ele ‘nu sunt conectate’ în prezent, relatează media din Iran.

Citeşte şi: Consiliul Europei: Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Turcia, marcat ‘de un limbaj incendiar şi restricţii pentru libertatea de exprimare’ – Black News

Teheranul afirmă public că este favorabil reluării negocierilor de relansare a acordului internaţional semnat în 2015, cunoscut sub acronimul JCPOA.

Acesta limita activităţile atomice ale Iranului în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale, dar se află în impas după retragerea unilaterală a SUA decisă în 2018 de preşedintele de atunci, Donald Trump.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Persecutarea ‘plebei’

Persecutarea 'plebei' „Plebeii” sunt aceia care sunt escortați în pripă în fața instanței în contextul accelerării sistemului nostru judiciar, notează publicația britanică The Spectator. Nu cu multă...

Aportul ONU la activitatea Hamasului (editorial WSJ)

Aportul ONU la activitatea Hamasului UNRWA a recunoscut în sfârșit că angajații ei au participat la pogromul din 7 octombrie. ONU recunoaște în sfârșit, într-un mod...

Anatol Țăranu: Votul alegătorilor din R. Moldova poate influența serios rezultatele ambelor scrutine din România

Anatol Țăranu: Votul alegătorilor din R. Moldova poate influența serios rezultatele ambelor scrutine din România La alegerile parlamentare și prezidențiale din acest an din România,...

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.