Iranul acuză SUA că îşi ‘caută scuze’ pentru a rupe acordul nuclear

Publicat:

SUA “caută scuze” pentru a rupe acordul nuclear cu Iranul, cerând inspecţii la siturile militare, a declarat vineri un înalt responsabil din domeniul securităţii al Republicii Islamice, citat de AFP, potrivit agerpres.

“Iranul nu desfăşoară nicio activitate nucleară nedeclarată nicăieri în ţară”, a declarat la televiziunea de stat secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională, Ali Shamkhani.


Washingtonul ar fi cerut inspecţii la siturile militare iraniene în cadrul verificării respectării acordului nuclear între marile puteri şi Iran din 2015.

Citeşte şi: EXPLOZIE puternică la metroul din Londra. Mai mulţi oameni sunt răniţi – FOTO/VIDEO

Acordul prevede ridicarea treptată şi condiţionată a sancţiunilor împotriva Iranul în schimbul garanţiilor că această ţară nu se va dota cu arma nucleară.

“Este doar un circ mediatic din partea americanilor în scopul de a nu-şi respecta obligaţiile”, a adăugat Shamkhani.

ONU a indicat că nu există nicio obligaţie de a efectua inspecţii la siturile militare, cu excepţia cazului în care există suspiciuni de activitate ilegală. Or, până în prezent, nu există nicio dovadă că material nuclear ar fi fost transferat la siturile militare, potrivit Naţiunilor Unite, care afirmă că şi-a dublat numărul inspecţiilor de la intrarea în vigoare a acordului la începutul anului 2016.

Shamkhani a acuzat administraţia preşedintelui Donald Trump de a “căuta scuze” şi de a avea o “atitudine puţin constructivă” în scopul de a “submina acest acord internaţional”.

Citeşte şi: Militar din cadrul Sentinelle atacat la Paris în timp ce se striga `Allah`

Joi, ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, a afirmat că ideea renegocierii acordul este de ordinul unei “pure fantezii”.

Acordul “nu este (re)negociabil”, a scris el într-o postare pe Twitter. “Este timpul ca SUA să înceteze manipulările şi să înceapă să respecte (acordul), aşa cum face Iranul”.

Zarif urmează să aibă întâlniri cu secretarul de stat american Rex Tillerson şi miniştrii de externe ai celorlalte puteri care au semnat acordul nuclear (Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania), miercuri, în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

Citeşte şi: Fiul favorit al lui Ben Laden cheamă musulmanii la `jihad` în Siria

SUA au decis joi să menţină atenuarea sancţiunilor legate de acord, dar administraţia preşedintelui Trump a prezentat acest gest drept unul “temporar” şi a spus că va continua să reflecteze asupra politicii sale faţă de Teheran.

Donald Trump s-a pronunţat împotriva acestui acord nuclear, dar nu l-a pus sub semnul întrebării până în prezent, aşa cum îşi doresc susţinătorii unei linii dure împotriva Iranului la Washington. Înaintea alegerii sale în funcţia supremă în stat, Donald Trump promisese să “rupă” acordul.

În paralel, Trezoreria americană a luat măsuri punctuale împotriva a aproximativ 11 indivizi şi entităţi care susţin Gardienii Revoluţiei, armata de elită iraniană, sau care au efectuat atacuri cibernetice împotriva sistemului financiar al SUA. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.