X

Iranul amenință că va captura un vapor britanic

Administraţia de la Teheran a avertizat, vineri, că ar putea captura o navă britanică în cazul în care Marea Britanie nu eliberează petrolierul sechestrat în Gibraltar, situaţie care riscă să conducă la escaladarea crizei dintre Iran şi Occident, transmite mediafax.

Membri ai Forţelor navale regale britanice au capturat joi petrolierul Grace 1, suspectat că ar fi transportat petrol iranian spre Siria prin încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de Uniunea Europeană.

Citește și: 40 de militari elvețieni s-au îmbolnăvit brusc. Patru dintre ei se zbat între viață și moarte!

“Dacă Marea Britanie nu eliberează petrolierul iranian, este datoria autorităţilor iraniene să captureze un petrolier britanic”, a declarat Mohsen Rezai, unul dintre comandanţii Gardienilor Revoluţiei din Iran. La rândul său, Ministerul de Externe de la Teheran a cerut eliberarea imediată a petrolierului, acuzând Marea Britanie că a acţionat la ordinul Teheranului.

Citește și: CIJ intervine în cazul unui indian condamnat la moarte în Pakistan

Capturarea petrolierului Grace 1, cu lungimea de 330 de metri, intervine într-un moment sensibil, riscând să amplifice criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump.

Tags: gibraltarGrace 1Iranlondramarea britaniepetroliersiriaSUAteheranuniunea europeana
Categorii: Sinteze