X

Iranul ameninţă că va distruge aparatele de recunoaştere americane care îi survolează spaţiul aerian

Forţele aeriene ale Iranului au forţat un avion spion şi o dronă de recunoaştere americane să-şi schimbe cursul în apropierea spaţiului aerian iranian în ultimele şase luni, a transmis duminică postul de televiziune iranian în limba arabă Al-Alam, citat de Xinhua.

Pe pagina web a postului de televiziune este citat totodată şeful apărării aeriene a ţării, generalul de brigadă Farzad Esmaili, care declară că Iranul a avertizat un avion de recunoaştere de tip U2 la 21 martie. “Când pilotul acestui avion (U2) a fost avertizat în Strâmtoarea Hormuz, el a ştiut că a fost luat în vizor de două radare separate… şi de sisteme de rachetă”, a declarat generalul iranian.

Generalul Esmaili a mai spus că forţele aeriene iraniene au avertizat o dronă americană fără pilot de tip RQ-4 la 26 august.

“Nu vom permite unor astfel de aparate turbate să intre pe teritoriul nostru şi, dacă este nevoie, nu vom ezita să le distrugem”, a declarat acesta, potrivit sursei citate.

Oficialităţile americane s-au plâns frecvent de ceea ce au numit interacţiuni nesigure şi neprofesioniste ale forţelor maritime iraniene în Golf, în acest an, aminteşte Reuters. În schimb, autorităţile iraniene consideră că forţele sale acţionează în limita drepturilor lor de a proteja apele teritoriale ale ţării.

Tags: Al-Alamamenintariavion spiondronaFarzad EsmailiIranRQ-$Stramtoarea HormuzU2
Categorii: Sinteze