X

Iranul ameninţă cu măsuri legale după ce Statele Unite au interceptat un avion de pasageri

Iranul a anunţat că ia în considerare iniţierea unor măsuri legale după ce un avion de luptă american a interceptat o aeronavă de pasageri iraniană, “apropiindu-se periculos” de ea în spaţiul aerian sirian, relatează vineri dpa, scrie agerpres.

“Perturbarea unui avion de pasageri în spaţiul aerian neutru este o încălcare internaţională clară a securităţii aviaţiei civile”, a declarat vicepreşedinta pentru afaceri juridice din administraţia preşedintelui Hassan Rouhani, Laya Joneydi, citată de agenţia de presă ISNA.

Citește și : Beijingul îi dă o replică acidă lui Pompeo: ‘Un discurs plin de prejudecăţi’

Prin urmare, Iranul ar putea să ia măsuri legale şi să raporteze incidentul Organizaţiei Aviaţiei Civile şi Curţii Internaţionale de Justiţie, a spus ea.

Ministerul de Externe iranian încă investighează detaliile cazului şi va emite un comunicat mai târziu.

Ministrul de externe Mohammad Javad Zarif a condamnat operaţiunea SUA de vineri, numindu-i pe politicienii americani “nelegiuiţi”, într-o postare pe Twitter.

Videoclipul postat de agenţia iraniană de ştiri IRIB arăta un pasager cu sânge pe faţă.

Avionul a putut să aterizeze aşa cum a fost planificat, la Beirut, şi apoi s-a întors în siguranţă la Teheran.

IRIB a indicat iniţial implicarea israeliană, dar armata americană a confirmat ulterior că unul dintre propriile aparate s-a apropiat de avionul de pasageri pentru a-l identifica.

Un F-15 american aflat în misiune de rutină a efectuat o inspecţie vizuală standard a avionului de pasageri “la o distanţă sigură de aproximativ 1.000 de metri”, a declarat Bill Urban, un purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA, într-un comunicat.

Inspecţia a fost efectuată pentru a asigura siguranţa personalului coaliţiei la garnizoana americană de la Tanf, a adăugat el.

“Odată ce pilotul F-15 a identificat aeronava ca un avion de pasageri Mahan Air, F-15 s-a distanţat în siguranţă de aeronavă”.

“Interceptarea profesională a fost realizată în conformitate cu standardele internaţionale”, a spus Urban.

Israelul şi SUA acuză de mult timp compania Mahan Air că transferă arme destinate gherilelor în Siria, care au legături cu Iranul.

Citește și : Parchetul spaniol cere ani grei de închisoare pentru atentatele din Barcelona şi Cambrils

În 2011, SUA au impus sancţiuni companiei Mahan Air, acuzând-o că a oferit sprijin financiar Gărzilor Revoluţionare iraniene, conducând la creşterea tensiunilor dintre cele două ţări, aminteşte Reuters.

Un pasager citat de agenţia IRIB a descris modul în care s-a lovit la cap de plafonul avionului în timpul schimbării altitudinii, iar în înregistrarea video apare un pasager în vârstă, întins pe podea.

Tags: avionIranMohammad Javad ZarifSUAtwitter
Categorii: Sinteze