X

Iranul anunţă că va executa luna viitoare un medic suedezo-iranian sub acuzaţia de spionaj pentru Israel

Un cetăţean suedezo-iranian condamnat la moarte în Iran sub acuzaţia că a spionat pentru Israel va fi executat luna viitoare, a anunţat agenţia iraniană ISNA miercuri, la puţin timp după ce procesul unui fost oficial iranian suspectat de crime de război a luat sfârşit în Suedia, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

Ahmadreza Djalali, un medic specializat în medicina de dezastre şi cercetător, a fost arestat în 2016 în timpul unei vizite academice în Iran şi urmează a fi executat pe 21 mai, relatează agenţia semioficială ISNA, citând surse neprecizate.

Citește și : Solidaritatea în cadrul UE, esenţială pentru a ajuta Ucraina şi a pune capăt războiului

Justiţia din Iran nu a confirmat încă informaţia. Ministerul de Externe suedez nu a comentat până în prezent, dar Suedia a condamnat în trecut sentinţa dictată în cazul lui Djalali.

Anunţul a venit la puţin timp după ce procesul lui Hamid Noury, un fost oficial al parchetului suedez arestat de autorităţile suedeze în 2019, a luat sfârşit la Stockholm. Verdictul urmează a fi anunţat.

Dacă va fi găsit vinovat, Noury riscă o condamnare pe viaţă pentru crime de război şi abuzuri împotriva drepturilor omului.

Noury este acuzat că a jucat un rol de prim-plan în uciderea deţinuţilor politici la ordinele guvernului la închisoarea Gohardasht, din Karaj, în 1988. Amnesty International evaluează numărul celor executaţi la circa 5.000, precizând într-un raport din 2018 că “numărul real ar putea fi mai mare”.

Potrivit legii suedeze, tribunalele pot judeca cetăţeni suedezi sau de alte cetăţenii pentru crime împotriva legii internaţionale comise peste hotare.

Luni, Ministerul de Externe iranian l-a convocat pe ambasadorul suedez pentru a protesta împotriva “acuzaţiilor fabricate şi fără fundament pe care procurorul suedez le-a adus Iranului în timpul procesului lui Noury”, a relatat media din Iran.

Anul trecut, investigatorul ONU în materie de drepturile ONU în Iran a cerut o anchetă independentă asupra informaţiilor privind execuţiile dictate de stat în 1988 şi a rolului jucat de preşedintele Ebrahim Raisi, în calitate de procuror adjunct din Teheran.

Raisi, când a fost întrebat despre aceste acuzaţii, le-a spus jurnaliştilor după alegerea sa din iunie că a apărat securitatea naţională şi drepturile omului.

Citește și : Ruşii trag cu rachete de pe submarinele din Marea Neagră şi avertizează din nou NATO: ‘Orice transport de arme reprezintă o ţintă!’

Gardienii Revoluţiei din Iran au arestat zeci de cetăţeni cu dublă cetăţenie în ultimii ani, majoritatea sub acuzaţia de spionaj, iar activiştii pentru drepturile omului au acuzat Teheranul că îi foloseşte pe aceştia ca monedă de schimb. Iranul, care nu recunoaşte dubla cetăţenie, neagă că ar fi luat prizonieri în acest scop. Cu toate acestea, Iranul a schimbat mai mulţi străini încarceraţi şi persoane cu dublă cetăţenie cu iranieni deţinuţi peste hotare.

Tags: Ahmadreza Djalalicrime de razboiIranisraelSuedia
Categorii: Sinteze