Iranul anunţă că are capacitatea de a spori îmbogăţirea uraniului

Publicat:

Organizaţia iraniană pentru energie atomică a anunţat miercuri că o reimpunere a sancţiunilor de către SUA ar însemna o încălcare a acordului nuclear internaţional încheiat de Teheran, adăugând că Republica Islamică are capacitatea să crească semnificativ îmbogăţirea uraniului, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele SUA, Donald Trump, trebuie să decidă până la mijlocul lunii ianuarie dacă va continua suspendarea sancţiunilor americane privind exporturile de petrol ale Iranului, conform acordului care a diminuat presiunea economică asupra Teheranului în schimbul unor limite impuse programului nuclear iranian.


Citeşte şi: ALERTĂ la ambasada SUA din Copenhaga. A fost găsit un ‘obiect suspect’

‘Dacă nu va continua suspendarea, aceasta reprezintă o încălcare a acordului nuclear şi Republica Islamică Iran va adopta, de asemenea, măsurile necesare’, a declarat Behrouz Kamalvandi, purtător de cuvânt al Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică, într-un interviu pentru televiziunea de stat.

‘Capacitatea există în cadrul agenţiei pentru energie atomică pentru a accelera activitatea nucleară în diverse domenii, în special în domeniul îmbogăţirii, care poate fi mărit de câteva ori mai mult faţă de perioada anterioară acordului nuclear’, a adăugat responsabilul iranian.

Îmbogăţirea uraniului, un proces ce face parte şi din producţia armelor nucleare, este restricţionată în condiţiile acordului. Susţinători ai acordului insistă asupra faptului că o monitorizare internaţională puternică va împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare. Iranul a negat că ar dori să obţină arme nucleare.

Citeşte şi: O navă de război rusească s-a ciocnit cu un vas cargou în Marea Egee

‘Guvernul american ar trebui să gândească cu înţelepciune’, a declarat Kamalvandi în interviu. ‘Chiar dacă ei au arătat până acum, din nefericire, că nu gândesc sau acţionează cu înţelepciune’.

Directorul Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică, Ali Akbar Salehi, a afirmat luni că Teheranul ar putea reconsidera cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) dacă SUA nu-şi respectă angajamentele asumate în cadrul acordului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.