Iranul anunţă dezvoltarea unei noi rachete cu rază medie de acţiune, susceptibilă să lovească Israelul

Publicat:

Gardienii Revoluţiei islamice, armata ideologică a Iranului, au anunţat miercuri pe site-ul lor oficial Sepah News dezvoltarea unei noi rachete cu rază medie de acţiune, susceptibilă să lovească Israelul, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit generalului Mohammad Bagheri, şeful statului major al forţelor armate, este vorba despre o rachetă strategică denumită Kheybarchekan (după numele unei victorii a susţinătorilor lui Mahomed în secolul al VII-lea).


Citește și : Un prim vot în Congresul american pentru evitarea paraliziei federale

El a prezentat acest dispozitiv cu prilejul unei vizite la o bază de rachete sol-sol a forţelor aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, în prezenţa generalului Amirali Hajizadeh, şeful departamentului aerospaţial.

“Manevrabilitatea şi viteza sa extremă îi permit să atingă ţinte pe o rază de 1.450 km”, precizează site-ul.

De “fabricaţie locală”, Kheybarchekan poate străpunge un scut antirachetă, potrivit Sepah News.

În 2019, Iranul a anunţat că a testat cu succes o rachetă de croazieră cu o rază de peste 1.350 km.

Pe 24 decembrie anul trecut, Teheranul a lansat 16 rachete balistice la finalul a cinci zile de manevre militare care, potrivit generalilor iranieni, au reprezentat un avertisment pentru Israel. Iranul se află circa 1.500 km de frontierele Israelului.

Potrivit International Institute for Strategic Studies (IISS), Iranul dispune de circa 20 de tipuri de rachete balistice, precum şi de rachete de croazieră şi de drone. Capacitatea lor este variabilă. Qiam-1 are o rază de acţiune de 800 km, în timp ce Ghadr-1 poate ajunge la 1.800 km.

Citește și : Australia susţine principiul ‘o singură Chină’ şi nu are de gând să redenumească reprezentanţa Taiwanului

Potrivit acestui institut britanic de cercetare în relaţiile internaţionale, prioritatea în materie de înarmare pentru Iran este acum precizia rachetelor sale.

Luni, generalul Bagheri a declarat că ţara sa “este mai mult decât autosuficientă în materie de arme şi echipamente” şi a adăugat că aceasta va deveni una dintre cele mai mari exportatoare de arme din lume dacă sancţiunile americane sunt ridicate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.