Iranul anunţă începerea construcţiei unui nou reactor nuclear de cercetare la Ispahan

Publicat:

Iranul anunţă începerea construcţiei unui nou reactor nuclear de cercetare la Ispahan

Autorităţile iraniene au anunţat luni începutul lucrărilor de construcţie la un nou reactor nuclear de cercetare la Ispahan, în centrul Iranului, la câteva zile după ce au prezentat proiectul unei centrale nucleare în sudul ţării, relatează AFP.

“Astăzi s-a început turnarea betonului pentru fundaţia reactorului la situl Ispahan”, a declarat Mohammad Eslami, şeful Organizaţiei iraniene a energiei atomice (OIEA), citat luni de agenţia de presă oficială Irna, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Peste 800 de oficiali occidentali au semnat o scrisoare critică la adresa politicii faţă de Israel şi Gaza

Centrul de cercetare nucleară de la Ispahan are deja trei reactoare. Noul reactor de cercetare de 10 megawaţi va servi drept sursă puternică de neutroni destinată în special testelor cu combustibili şi materiale nucleare, precum şi producţiei de radioizotopi industriali şi radiofarmaceutici, potrivit agenţiei Irna.

Iranul este vizat de sancţiuni economice severe impuse de SUA lui Donald Trump, care s-au retras unilateral în 2018 din acordul nuclear internaţional încheiat cu trei ani în urmă şi care prevedea limitări ale programului nuclear iranian.

Drept ripostă, Teheranul a început să încalce angajamentele dictate de pactul aşa-numit JCPOA, dar apoi a încetinit în cursul anului trecut ritmul de producţie a uraniului îmbogăţit la 60%, în contextul în care se reluaseră discuţiile informale cu SUA. Însă Iranul a accelerat din nou ritmul de producţie la sfârşitul lui 2023.

Teheranul a afirmat tot timpul că activităţile sale nucleare sunt paşnice şi a negat că vrea să fabrice o bombă atomică.

Iranul a restrâns “de o manieră fără precedent” cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care este ca “luată ostatică”, acuza în ianuarie directorul său general Rafael Grossi.

Joi, şeful OIEA a anunţat construcţia unui complex de centrale nucleare la Sirik, în strâmtoarea Ormuz, format din patru centrale individuale de o capacitate de producţie combinată de 5.000 de megawaţi.

“Trebuie să atingem o capacitate de producţie de 20.000 de megawaţi de energie nucleară în ţară” până în 2041, a declarat Eslami cu prilejul unei vizite în regiune alături de preşedintele iranian Ebrahim Raisi.

Vezi și : Statele Uniunii Europene şi-au dat acordul asupra primei legi privind inteligenţa artificială

Numai cinci ţări din lume depăşesc această capacitate, respectiv SUA, Franţa, China, Rusia şi Coreea de Sud.

Centralele de la Sirik ar trebui să fie deplin operaţionale până în 2031, potrivit agenţiei Irna. Iranul dispune în prezent de o singură centrală nucleară operaţională la Bushehr, cu o capacitate de producţie de 3.000 de megawaţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Medicii de pe Ambulanţă au fost luaţi la bătaie de cei pentru care veniseră să-i salveze

Medicii de pe Ambulanţă au fost luaţi la bătaie de cei pentru care veniseră să-i salveze O echipă de medici de pe ambulanță a fost...

Doi bărbați care ar fi pretins mită la vămuirea unui autoturism, cercetați de CNA

Doi bărbați care ar fi pretins mită la vămuirea unui autoturism, cercetați de CNA Acțiunile a doi bărbați din capitală sunt cercetate de CNA în...

Majoritatea moldovenilor consideră România cel mai important partener economic (sondaj)

Majoritatea moldovenilor consideră România cel mai important partener economic Potrivit rezultatelor sondajului IRI, majoritatea cetățenilor Republicii Moldova consideră România cel mai important partener economic, 29%...

VIDEO// Din troleibuz în ambulanță. O taxatoare a avut nevoie de îngrijiri medicale

VIDEO// Din troleibuz în ambulanță. O taxatoare a avut nevoie de îngrijiri medicale O taxatoare de pe ruta de troleibuz numărul 10 din Chișinău a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.