X

Iranul anunță sancţiuni împotriva unor instituţii, indivizi şi mass-media cu sediul în UE

Iranul a anunţat miercuri sancţiuni împotriva unor instituţii, indivizi şi mass-media cu sediul în Uniunea Europeană (UE), ca ripostă la măsurile punitive impuse recent de UE împotriva unor lideri iranieni acuzaţi că au reprimat manifestaţiile după moartea tinerei Mahsa Amini, informează AFP, potrivit agerpres.  

Iranul este zguduit de proteste după moartea, la 16 septembrie, a acestei tinere kurde iraniene, la trei zile după ce fusese arestată la Teheran de poliţia moravurilor, care îi reproşa că a încălcat codul vestimentar strict din această ţară ce prevede în special ca femeile să poarte văl în public.

Citește și: Mobilizarea parţială a determinat funcţionari publici să fugă din Rusia şi a dus la un deficit de personal în administraţie

Zeci de persoane, în principal manifestanţi, dar şi membri ai forţelor de securitate, au fost ucise în timpul acestor manifestaţii, iar alte câteva sute, printre care femei, au fost arestate.

Pe 17 octombrie, UE a adoptat sancţiuni împotriva poliţiei moravurilor şi a 11 lideri iranieni, printre care ministrul pentru telecomunicaţii, acuzându-i că s-au implicat în operaţiunile de reprimare.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe iranian a anunţat într-un comunicat sancţiuni împotriva a opt instituţii şi 12 persoane fizice cu sediul în Europa, pentru că “au susţinut grupuri teroriste”, “au incitat la violenţă” şi “au provocat revolte, violenţe şi acte de terorism” în Iran.

Pe lista neagră a Iranului figurează inclusiv The International Committee in Search of Justice (ISJ), Liga Internaţională împotriva Rasismului şi Antisemitismului (LICRA) şi versiunile în persană ale Deutsche Welle şi Radio France International.

Parlamentari şi politicieni europeni şi francezi, precum şi doi responsabili ai publicaţiei germane Bild se numără printre persoanele sancţionate de guvernul iranian.

Citește și: Poliţia rusă a luat ‘la puricat’ casa jurnalistei Ksenia Sobciak

Sancţiunile prevăd interzicerea acordării de vize şi “confiscarea proprietăţilor şi bunurilor acestora de pe teritorii aflate sub jurisdicţia Iranului”, potrivit ministerului.

Pe 19 octombrie, Iranul a anunţat că a inclus pe lista sa neagră entităţi şi persoane fizice britanice, la câteva zile după ce Londra a anunţat că a impus sancţiuni împotriva poliţiei iraniene a moravurilor în legătură cu moartea tinerei Mahsa Amini.

Tags: IranMahsa Aminimass-mediateheranuniunea europeana
Categorii: Sinteze