X

Iranul avertizează împotriva unor abordări provocatoare din partea europenilor

Iranul a avertizat sâmbătă împotriva oricărei abordări provocatoare după un apel al ţărilor europene pentru o anchetă a ONU cu privire la dronele iraniene furnizate Rusiei, potrivit Occidentului, şi care sunt folosite în războiul împotriva Ucrainei, informează AFP, potrivit agerpres

Ministerul iranian de externe a negat din nou, într-un comunicat de presă, că Teheranul ar fi furnizat arme Moscovei, acuzând în acelaşi timp Occidentul că încearcă să pună presiune asupra Iranului.

Citește și : Scholz va efectua o vizită oficială în China la începutul lui noiembrie

Franţa, Regatul Unit şi Germania au cerut vineri, într-o scrisoare adresată ONU, o anchetă imparţială asupra dronelor iraniene livrate Rusiei “prin încălcarea rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate”. Această rezoluţie a fost adoptată în 2015 pentru a încadra acordul nuclear civil iranian şi prevedea la momentul respectiv ridicarea treptată a sancţiunilor economice împotriva Iranului.

Uniunea Europeană şi Regatul Unit au anunţat joi noi sancţiuni împotriva Iranului. Acestea vizează trei generali şi o companie de armament,”responsabili pentru furnizarea de drone kamikaze Rusiei” pentru a fi folosite în Ucraina.

“Iranul consideră că abordările provocatoare ale UE şi Regatului Unit fac parte dintr-un scenariu politic ţintit”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Nasser Kanani, citat într-un comunicat.

Acesta a “condamnat ferm” măsurile “distructive” ale UE şi ale Marii Britanii, adăugând că Iranul “îşi rezervă dreptul de a răspunde oricărei acţiuni iresponsabile şi nu va ezita să îşi apere interesele”.

Citește și : Kievul anunță că deţine controlul asupra a 88 de localităţi din regiunea Herson

Kanani a respins, de asemenea,”acuzaţiile fără temei despre transferul de drone folosite în conflictul din Ucraina”.”Suntem pentru pace şi încheierea imediată a războiului din Ucraina printr-un proces politic”. Problematicile din jurul conflictului din Ucraina “nu au absolut nicio legătură cu rezoluţia 2231”, a adăugat acesta, apreciind că ţările europene “încearcă să prezinte o interpretare înşelătoare”.

În luna septembrie, Ucraina a redus prezenţa diplomatică a Iranului pe teritoriul său ca măsură de represalii pentru presupusele livrări de arme către Moscova.

Tags: droneIranoccidentONUrazboi
Categorii: Sinteze