X

Iranul avertizează la ONU că nu mai este datoria sa să menţină acordul nuclear

Iranul a avertizat miercuri Consiliul de Securitate al ONU că nu mai este datoria sa să menţină acordul nuclear (JPCOA) semnat în 2015 cu puterile mondiale, relatează Reuters, scrie news.ro .

Preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acord anul trecut, crescând astfel tensiunile dintre Teheran şi Washington, totul culminând cu doborârea unei drone americane săptămâna trecută care zbura deasupra coastei Iranului. Trump a ordonat raiduri aeriene asupra Iranului ca răspuns, dar s-a răzgândit în ultima clipă.

Citește și : Explozie puternică la Viena – Patru persoane au fost rănite grav

Conform acordului care prevede limitarea arsenalului nuclear al Iranului, puterile mondiale au retras sancţiunile asupra Teheranului. Washingtonul a reimpus însă sancţiunile anul trecut.

„Retragerea SUA din acord şi reimpunerea sancţiunilor a făcut ca acordul să fie ineficient”, a declarat ambasadorul iranian la ONU, Majid Takht Ravanchi, în faţa Consiliului de Securitate.

„Iranul nu poate să fie şi nu va fi responsabilă de menţinerea acordului”, a afirmat el.

Puterile europene au încercat să salveze acordul însă Teheranul a informat îşi va îndeplini ameninţarea de a-şi mări cantitatea de uraniu îmbogăţit peste cea permisă de acord dacă Europa nu poate proteja Iranul de sancţiunile SUA.

„JCPOA este un acord nuclear care a funcţionat şi şi-a atins obiectivele. Nu există o alternativă plauzibilă şi paşnică”, a declarat ambasadorul UE la ONU, Joao Vale de Almeida.

Ambasadorul interimar al SUA la ONU, Jonathan Cohen, a descris acţiunile Iranului ca fiind „profund contraproductive”.

„Ignorarea Consiliului de Securitate din partea Iranului şi comportamentul care ameninţă pacea şi securitatea globală nu trebuie să fie ignorate pentru a prezerva un acord care nu opreşte drumul Iranului către o armă nucleară”, a precizat el.

El a precizat că rezoluţia ONU care susţine acordul „furnizează un mecanism pentru consiliu pentru a gestiona lipsa de performanţă a Iranului privind angajamentele sale în domeniul nuclear”.

Citește și : Netanyahu avertizează statele care intenționează să atace Israelul

Ravanchi a declarat: „SUA nu sunt într-o poziţie să fie nemulţumite pentru că nu fac parte din acord”.

Ambasadorul francez Francois Delattre a avertizat că sfârşitul acordului „ar însemna un pas înapoi periculos” şi a făcut apel la Teheran să nu încalce acordul.

Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia a declarat că Moscova doreşte ca Iranul să respecte acordul nuclear, însă a acuzat Statele Unite că transmit mesaje mixte.

„Am auzit afirmaţii că nimeni nu plănuieşte o schimbare a regimului în Iran şi în acelaşi timp auzim ameninţări privind distrugerea şi noi sancţiuni, există o chemare la dialog şi apoi în paralel se declară intenţia de a creşte prezenţa militară în regiune”, a afirmat el.

„Astfel de semnale, care ar fi greu de descifrat şi de un criptolog, pot să ducă situaţia într-un punct din care nu ne mai putem întoarce”, a adăugat Nebenzia.

Tags: acordDonald TrumpIranMajid Takht RavanchiONUSUA
Categorii: Sinteze