Iranul condamnă ‘ferm’ atacul talibanilor asupra Văii Panjshir din Afganistan

Publicat:

Iranul a condamnat “ferm” luni atacul talibanilor asupra Văii Panjshir din Afganistan, ultimul focar de rezistenţă împotriva mişcării islamiste fundamentaliste afgane care susţine că a luat controlul “complet” al regiunii, relatează France Presse, potrivit agerpres.   

Republica islamică şiită Iran, care are o frontieră de peste 900 km cu Afganistanul, s-a abţinut până acum să-i critice pe talibanii suniţi după ce aceştia au pus mâna pe putere la Kabul pe 15 august.


Citește și :  Lovitură de stat în Guineea: președintele Conde a fost arestat

“Ştirile din Panjshir sunt cu adevărat îngrijorătoare. Asaltul (…) este ferm condamnat”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Said Khatibzadeh, într-un briefing de presă la Teheran.

“În ceea ce priveşte problema Panjshir, am insistat că trebuie rezolvată prin dialog şi în prezenţa tuturor şefilor tradiţionali afgani”, a adăugat el.

Talibanii au anunţat luni că deţin controlul complet asupra Văii Panjshir, enclavă dificil de accesat situată la 80 km nord de Kabul. Această regiune a fost ultimul focar de opoziţie armată faţă de talibani, care au luat puterea la 15 august după o campanie militară fulger şi au obţinut plecarea ultimelor trupe străine două săptămâni mai târziu.

“Talibanii trebuie de asemenea să respecte obligaţiile ce le revin în temeiul dreptului internaţional şi angajamentele lor”, a adăugat purtătorul de cuvânt iranian, asigurând că Iranul face totul pentru a pune capăt suferinţelor poporului afgan şi este în favoarea formării “unui guvern care să-i reprezinte pe toţi afganii”.

Într-o aluzie la Pakistan, Khatibzadeh a condamnat de asemenea “orice ingerinţă străină” în afacerile afgane. “Am dori să-i informăm pe prietenii noştri şi pe cei care ar putea să facă greşeala strategică de a intra în Afganistan cu intenţii diferite, că Afganistanul nu este o ţară care acceptă inamicul (sau) agresorul” pe teritoriul său.

Citește și : Treizeci de migranţi, blocaţi de o lună la frontiera dintre Belarus şi Polonia

Guvernul de la Kabul răsturnat de talibani a acuzat în repetate rânduri Pakistanul, un vecin comun al Iranului şi Afganistanului, că sprijină mişcarea islamistă afgană.

Iranul a menţinut relaţii conflictuale cu talibanii în timp ce ei au condus un Emirat Islamic al Afganistanului (1996-2001), pe care Teheranul nu l-a recunoscut niciodată. Cu toate acestea, Teheranul pare să dea semne de apropiere cu talibanii în ultimele luni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.