Iranul confirmă că a depăşit stocul de uraniu îmbogăţit; Rusia regretă, dar îndemnă să nu fie dramatizată situaţia

Publicat:

Rusia a declarat luni că regretă anunţul făcut de Iran cu privire la depăşirea limitei pentru rezervele sale de uraniu îmbogăţit impusă de acordul încheiat în 2015 asupra programului său nuclear, îndemnând în acelaşi timp să nu fie dramatizată situaţia, informează AFP, potrivit agerpres.

Iranul a depăşit limita de 300 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit, a anunţat anterior ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, după ce şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că Iranul a depăşit stocul total maxim de uraniu îmbogăţit stabilit prin acordul nuclear.


Citește și : Un compromis privind numirile în posturile-cheie din UE este probabil marţi (Pellegrini)

Depăşirea limitei de 300 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit “suscită regretul, însă nu trebuie dramatizată” situaţia, a estimat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Serghei Riabkov, citat de agenţiile de presă ruse.

Riabkov a estimat că este vorba de o “consecinţă naturală a evenimentelor recente” şi că Iranul făcea obiectul unei “presiuni fără precedent” din partea SUA. El i-a îndemnat pe europeni “să nu agraveze situaţia”, iar Teheranului i-a recomandat “să se comporte de o manieră responsabilă” şi să rămână parte a acordului încheiat în iulie 2015, la Viena.

Iranul s-a angajat prin acest acord să nu încerce să obţină bomba nucleară şi a acceptat să-şi reducă drastic programul nuclear, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale asfixiante împotriva economiei sale.

Însă, reintroducerea sancţiunilor americane după retragerea unilaterală din acest acord decisă de Donald Trump în mai 2018 a avut drept efect izolarea aproape totală a Iranului de sistemul financiar internaţional şi a făcut ca Teheranul să-şi piardă aproape toţi cumpărătorii de petrol.

Citește și : Autorităţile din regiunea Ile-de-France au ridicat alerta ‘portocalie’ de caniculă

De atunci, Iranul ameninţă să-şi reia activităţile de îmbogăţire a uraniului la un nivel superior gradului maxim fixat de acord şi să-şi relanseze proiectul de construire a unui reactor de apă grea la Arak (centru), în cazul în care alte state încă semnatare ale acordului – Germania, China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia – nu îl vor ajuta să ocolească sancţiunile americane.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kamala Harris, Moldova și moldovenii

Kamala Harris, Moldova și moldovenii Moldovenii sunt puțin interesați de procesele politice care au loc în SUA. Aceasta chiar dacă sunt conștienți că de linia...

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.