Iranul consideră incorectă cea mai recentă poziţie a AIEA privind programul său nuclear

Publicat:

Iranul a afirmat joi că cea mai recentă poziţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind programul nuclear iranian este incorectă, transmite Reuters, care citează agenţia de presă Mizan, potrivit agerpres.

AIEA a criticat miercuri Teheranul după ce a constatat o modificare a modului de operare pentru îmbogăţirea uraniului la 60% în uzina subterană Fordo, schimbare ce nu fusese raportată anterior.


Citeşte şi: Cum s-a intersectat războiul din Ucraina cu războaiele culturale – Black News

”Interpretarea inspectorului AIEA a fost incorectă, dar el a raportat agenţiei… Noi am furnizat imediat explicaţii Agenţiei în aceeaşi zi”, a declarat şeful Organizaţiei iraniene pentru energie atomică, Mohammad Eslami.

Potrivit unui raport confidenţial către statele membre, consultat de Reuters, agenţia ONU însărcinată cu verificarea caracterului paşnic al activităţilor nucleare “a detectat în timpul unei vizite neanunţate din 21 ianuarie că două cascade ale centrifugelor IR-6 erau interconectate într-un mod semnificativ diferit” de modul de operare declarat de Iran (către AIEA)”.

Fordo reprezintă un dosar extrem de sensibil întrucât acordul internaţional încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran a interzis activităţile de îmbogăţire a uraniului acolo.

În noiembrie 2022, Teheranul a început să producă la Fordo uraniu îmbogăţit la 60%, nivel care depăşeşte cu mult pragul de 3,67% stabilit prin acordul din 2015.

Citeşte şi: Phenianul avertizează cu ‘cea mai dură reacţie’ la acţiunile militare ale SUA în regiune – Black News

De la retragerea Statelor Unite din acest pact în 2018 şi reintroducerea sancţiunilor, Iranul, care a negat constant că ar dori să se doteze cu bomba atomică, a renunţat treptat la angajamentele asumate.

Negocierile pentru relansarea acordului, începute în aprilie 2021, sunt blocate pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Iran şi Occident.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Box office nord-american: ‘Deadpool & Wolverine’, 97 de milioane de dolari în al doilea weekend de la debut

Box office nord-american: 'Deadpool & Wolverine', 97 de milioane de dolari în al doilea weekend de la debut "Deadpool & Wolverine", cu Ryan Reynolds (în...

Un crocodil de dimensiuni mari a fost omorât după dispariţia unui australian

Un crocodil de dimensiuni mari a fost omorât după dispariţia unui australian Un crocodil de dimensiuni mari despre care se crede că ar fi atacat...

Tezaur de monede din aur, descoperit într-un oraş antic grecesc din Turcia

Tezaur de monede din aur, descoperit într-un oraş antic grecesc din Turcia Arheologii au descoperit un tezaur ce conţine monede greceşti antice, din aur, îngropat...

Trei producţii cinematografice româneşti, prezentate la Festivalul de Film de la Locarno

Trei producţii cinematografice româneşti, prezentate la Festivalul de Film de la Locarno Trei producţii cinematografice româneşti, susţinute de Institutul Cultural Român, participă la cea de-a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.