Iranul constată ‘realismul’ Occidentului în negocierile asupra programului nuclear de la Viena

Publicat:

Iranul a declarat luni că a constatat abordarea “realistă” pe care crede că o adoptă Occidentul în discuţiile pentru salvarea acordului asupra programului nuclear iranian de la Viena, unde negocierile urmează să fie reluate în cursul zilei de câteva ore după o pauză de trei zile, informează AFP, potrivit agerpres.  

“Se constată astăzi reculul sau mai degrabă realismul părţii occidentale în negocierile de la Viena, (parte) care nu poate avea exigenţe dincolo de acordul asupra programului nuclear”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, Said Khatibzadeh.


Citește și : Kuweitienii sunt sfătuiţi să plece imediat din mai multe ţări europene

“Este prea devreme pentru a aprecia dacă SUA şi cele trei ţări europene (participante la acord) au elaborat o veritabilă ordine de zi pentru a se angaja să ridice sancţiunile”, a adăugat Khatibzadeh.

Mai devreme în cursul zilei de luni, agenţia oficială Irna a anunţat sosirea negociatorului iranian Ali Bagheri în capitala austriacă, pentru continuarea celui de-al 8-lea ciclu de negocieri, după o pauză de trei zile în contextul sărbătorilor de sfârşit de an.

Bagheri a anunţat joi progrese “relativ satisfăcătoare” în timpul primelor zile ale noii runde de negocieri.

La rândul său, Washingtonul a notat succese “modeste” la Viena şi s-a raliat europenilor pentru a insista asupra “urgenţei” de a încheia discuţiile în faţa avansărilor nucleare ale Teheranului.

Aceste negocieri au fost relansate la sfârşitul lui noiembrie, după cinci luni de pauză, între Teheran şi ţările încă membre ale acordului: Franţa, Regatul Unit, Germania, Rusia şi China.

Citește și : Polonia a preluat preşedinţia OSCE

La Viena, miza vizează revenirea în acord a Washingtonului, care s-a retras din el în 2018, şi de a readuce Teheranul pe făgaşul respectării angajamentelor sale, rupte ca reacţie la restabilirea sancţiunilor americane. SUA participă de o manieră indirectă la aceste negocieri.

“Astăzi este ziua în care părţile adverse trebuie să îşi arate angajamentul şi să demonstreze că putem face progrese în domeniul ridicării sancţiunilor, al garanţiilor şi al verificărilor, unde am făcut puţine progrese”, a constatat Khatibzadeh luni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.