Iranul critică discuţiile americanilor cu talibanii

Publicat:

Ministrul de externe iranian , Javad Zarif, a denunţat miercuri discuţiile americanilor cu talibanii privind încetarea războiului din Afganistan, apreciind că Washingtonul acordă prea mare greutate poziţiei lor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Exprimându-se la New York, în marja unor reuniuni la ONU, ministrul a recunoscut că Iranul a deschis de asemenea un dialog cu talibanii, dar a considerat că presiunile americane pentru încheierea unui acord cu ei sunt ”în mod serios eronate”.


Citește și : Statele Unite sancţionează persoane şi entităţi care oferă susţinere mişcării Hezbollah

”Tentativele de a exclude pe toată lumea şi de a discuta numai cu talibanii au pus în dificultate guvernul, regiunea şi întregul mapamond fără a obţine nici un rezultat”, a spus Zarif, evocând anunţul recent privind o ofensivă de primăvară a talibanilor.

”Am fost primul care a spus că nu se poate face pace în Afganistan izolându-i pe talibani. Dar noi nu putem negocia viitorul Afganistanului cu talibanii, care nu reprezintă decât un segment al societăţii afgane şi nu ansamblul său”, a subliniat Zarif.

Luni, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, revine la Kabul şi Doha în încercarea de a relansa procesul laborios de pace cu talibanii.

Citește și : Doi dintre autorii atacurilor din Sri Lanka erau fiii unui cunoscut om de afaceri din Colombo

Administraţia lui Donald Trump, hotărât în mod personal să întoarcă pagina acestui ”război fără sfârşit”, a început în vara lui 2018 discuţii directe inedite cu insurgenţii islamişti. La jumătatea lunii martie, Zalmay Khalilzad vorbea, la încheierea ultimei sesiuni de tratative la Doha (Qatar), despre ”adevărate progrese”.

Până acum, talibanii au refuzat să discute direct cu autorităţile afgane, pe care le consideră drept ”marionete” ale americanilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.