X

Iranul a eliminat oficial pedeapsa cu moartea pentru unele fapte legate de droguri

Toate procesele din Iran în care inculpaţii au fost condamnaţi la moarte pentru fapte legate de droguri vor fi revizuite, a dispus marţi preşedintele parlamentului, Ali Larijani, potrivit DPA.

A fost introdus un moratoriu asupra execuţiilor care erau deja plănuite, a relatat agenţia de presă ISNA.

Conform statisticilor oficiale, 4.000 de persoane se află în prezent pe culoarul morţii în Iran pentru fapte legate de droguri, potrivit agerpres .

Guvernul iranian a eliminat oficial în noiembrie pedeapsa cu moartea pentru unele fapte legate de droguri.

Citește și : Oficialii celor două Corei au bătut palma. Ce s-a stabilit pentru Jocurile Olimpice de Iarnă?

Larijani a susţinut anterior pedeapsa capitală pentru traficanţii de droguri, afirmând că ei sunt responsabili pentru moartea a mii de tineri şi pentru suferinţa pentru toată viaţă a familiilor acestora.

“Fără pedeapsa cu moartea şi fără execuţii, drogurile ar fi disponibile în fiecare supermarket”, a spus el.

În 2016, o anchetă a descoperit că, în ciuda numărului mare de execuţii, cantitatea şi varietatea de droguri care sunt introduse ilegal sunt în creştere, şi nu în scădere.

Iranul a fost criticat mereu de comunitatea internaţională pentru poziţia sa privind faptele legate de droguri.

Autorităţile juridice din Iran analizează în prezent ce pedepse are fi cele mai potrivite ca alternativă eficientă la pedeapsa cu moartea, conform ISNA.

De exemplu, persoanele condamnate pentru trafic de droguri la scară mică ar putea fi condamnate la câţiva ani de închisoare sau la muncă în folosul comunităţii. Este de aşteptat însă ca pedeapsa pentru marii traficanţi de droguri să fie tot condamnarea la moarte.

Tags: Ali Larijanicondamnaţidindrogurimoratoriu
Categorii: Sinteze