X

Iranul este pregătit pentru orice scenariu în conflictul cu SUA

Administrația de la Teheran este pregătită pentru orice scenariu, de la confruntare directă la rezolvare diplomatică, dar Statele Unite nu își permit încă un război în Orientul Mijlociu, a declarat un oficial iranian de rang înalt, citat de Reuters, potrivit mediafax.

Orice conflict în regiune va avea „consecințe inimaginabile”, a transmis oficialul.

Citeşte şi: Fiul lui Trump a acceptat să fie audiat în Senatul american

În contextul amplificării tensiunilor între Iran și SUA, Penatgonul a trimis în Orientul Mijlociu un portavion, bombardiere strategice B-52 și sisteme antiaeriene Patriot.

Statele Unite nu vor război cu Iranul, dar vor reacţiona adecvat dacă vor fi atacate obiective americane, a declarat marţi seară secretarul de Stat Mike Pompeo. Același mesaj a fost transmis și de către Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, care a transmis marţi seară că nu va fi niciun război cu Statele Unite, în pofida tensiunilor legate de programul nuclear al Teheranului.

Citeşte şi: Manifestaţii violente împotriva construirii unei catedrale în Ekaterinburg

Preşedintele SUA, Donald Trump, a catalogat drept “ştire falsă” articolul cotidianului The New York Times referitor la eventualitatea trimiterii a 120.000 de militari în Orientul Mijlociu, precizând însă că ar mobiliza efective mai ample în cazul unui conflict cu Iranul.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat recent că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Tags: ayatollahul Ali KhameneiDonald TrumpIranMike PompeoOrientul MijlociuSUAteheran
Categorii: Știrile zilei