X

Iranul îi critică dur pe americani: ‘Sprijină dictatori, călăi şi extremişti’

Statele Unite ale Americii (SUA) sprijină “dictatori, călăi şi extremişti” în Orientul Mijlociu, a acuzat miercuri ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, într-o postare pe contul său de Twitter, ca răspuns la discursul preşedintelui american Donald Trump privind Starea Uniunii, informează agenţia de presă Reuters, potrivit agerpres.

Tensiunile au escaladat între Teheran şi Washington după ce Donald Trump a retras în luna mai SUA din acordul dintre marile puteri asupra programului nuclear al Iranului şi a reimpus sancţiunile împotriva Republicii Islamice.

Citește și: Trump a încercat concilierea într-un climat politic nociv (AFP)

“Ostilitatea SUA a făcut ca ele să susţină dictatori, călăi şi extremişti, care au adus doar distrugere în regiunea noastră”, a notat Zarif în postarea de pe Twitter.

În timpul discursului său, Donald Trump a calificat Iranul drept “cel mai mare stat-sponsor al terorii” şi a declarat că Administraţia sa a acţionat cu hotărâre pentru a-l contracara, potrivit imaginilor video cu discursul său, postate miercuri pe site-ul oficial al Casei Albe.

“Este un regim radical. Ei (iranienii) fac lucruri foarte rele”, a declarat Trump. “Noi nu ne vom face că nu vedem un regim care scandează ‘moarte Americii’ şi ameninţă cu genocidul poporul evreu”, a subliniat preşedintele american.

Citește și: Miniștrii britanici au discutat în secret AMÂNAREA Brexit-ului

Zarif a ripostat afirmând că Iranul, inclusiv comunitatea sa evreiască, marchează un progres în condiţiile în care se pregăteşte să sărbătorească luni a 40-a aniversare a Revoluţiei Islamice. “Iranienii, inclusiv compatrioţii noştri evrei, marchează 40 ani de progres în pofida presiunii din partea SUA, la fel cum @adevăratulDonald Trump a făcut din nou acuzaţii împotriva noastră @#SOTU2019”, a notat Zarif pe Twitter, cu referire la discursul despre Starea Uniunii.

Oficiali iranieni importanţi, printre care preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, au declarat că Republica Islamică se confruntă cu cea mai grea situaţie economică din timpul celor 40 de ani, cel puţin parţial din cauza sancţiunilor din partea SUA.

Tags: @#SOTU2019Donald TrumpHassan RouhaniIranJavad ZarifSUAteheranwashington
Categorii: Sinteze