Iranul îi îndeamnă pe palestinieni să opună rezistenţă demersurilor lui Trump în favoarea Israelului

Publicat:

Iranul i-a îndemnat vineri pe palestinieni să nu renunţe la rezistenţa împotriva demersurilor preşedintelui american Donald Trump în favoarea Israelului în problema Ierusalimului şi a Înălţimilor Golan, relatează Reuters, scrie Agerpres.

“Recunoaşterea de către preşedintele SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi a Înălţimilor Golan ocupate ca aparţinând regimului sionist nelegitim arată în mod clar că rezistenţa şi perseverenţa palestinienilor, simbolizate de ‘Ziua Pământului’, reprezintă calea cea dreaptă”, a subliniat Ministerul iranian de Externe într-o postare pe pagina sa de internet.


Citește și : Comisia Europeană: „12 aprilie este noul 29 martie”

Palestinienii marchează sâmbătă Ziua Pământului, comemorând moartea a şase cetăţeni arabi israelieni ucişi de forţele de securitate israeliene în cursul manifestaţiilor de protest contra confiscărilor de terenuri din nordul Israelului, în 1976.

Israelul a capturat Înălţimile Golan de la Siria, în războiul din 1967, anexând acest teritoriu în 1981 într-un demers declarat de Consiliul de Securitate al ONU drept “nul şi lipsit de efecte legale internaţionale”. Palestinienii vor să-şi declare un stat independent pe teritoriile ocupate de Israel în războiul din 1967, dar negocierile de pace israeliano-palestiniene sunt îngheţate din 2014.

Donald Trump a semnat luni la Casa Albă, în prezenţa premierului israelian Benjamin Netanyahu, un decret prin care recunoaşte oficial suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan. Netanyahu, care încearcă să obţină un nou mandat în urma alegerilor legislative de pe 9 aprilie, presează de mai mult timp Statele Unite să recunoască suveranitatea Israelului asupra acestui teritoriu. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul, Qatarul şi Kuweitul au criticat ulterior decizia SUA, insistând că este un teritoriu arab ocupat. Şi Iranul, stat nearab, împărtăşeşte acest punct de vedere.

Citește și : Camera Comunelor a respins, pentru a treia oară, acordul Brexit

“Americanii încalcă dreptul internaţional în fiecare zi şi recent au făcut acest lucru în legătură cu Înălţimile Golan”, a declarat la televiziunea de stat preşedintele iranian Hassan Rouhani. “Noi vom rezista şi, cu voia lui Dumnezeu, vom învinge”, a adăugat el.

Tensiunile dintre Teheran şi Washington au crescut după decizia lui Trump de a retrage SUA din acordul nuclear din 2015 încheiat între Iran şi principalele puteri şi de a reinstitui sancţiuni împotriva republicii islamice, aminteşte Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.