Iranul îi vrea pe talibani în viitorul politic al Afganistanului

Publicat:

Este imposibil de conceput viitorul Afganistanului fără ca talibanii să joace un rol în ţara lor, a apreciat miercuri ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, dar a adăugat că gruparea islamistă extremistă nu trebuie să aibă totuşi un rol dominant, potrivit Reuters, transmite și agerpres.

‘Cred că ar fi imposibil să avem un viitor Afganistan fără niciun rol pentru talibani’, a declarat el la New Delhi, unde se află pentru discuţii cu liderii indieni. ‘Dar, de asemenea, credem că talibanii nu ar trebui să ocupe o poziţie dominantă. Nimeni nu crede că ar fi în interesul regiunii să vadă Afganistanul dominat de talibani’, a adăugat el într-un interviu acordat postului de televiziune NDTV.


Citeşte şi: Poliţia australiană este în alertă maximă după descoperirea unor colete suspecte la ambasadele străine – FOTO/VIDEO

Iranul musulman, în majoritate şiit, a fost mult timp precaut faţă de talibanii sunniţi. Dar şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a recunoscut miercuri că, din raţiuni de securitate, Teheranul a avut contacte cu talibanii care controlează regiunile afgane de la frontiera cu Iranul.

Talibanii, care luptă pentru a alunga forţele străine din ţară şi a înlătura guvernul (actual), doresc să reinstituie legea islamică sharia în Afganistan, care a fost eliminată după înlăturarea lor de la putere în 2001 de către trupele internaţionale conduse de SUA.

Eforturile pentru o reglementare negociată a războiului, care durează de 18 ani în Afganistan, s-au intensificat în ultimele săptămâni, dar anunţul preşedintelui SUA, Donald Trump, privind retragerea trupelor americane din această ţară a provocat incertitudine la Kabul.

Citeşte şi: Congresmenii democraţi îl critică dur pe Trump: ‘I-a luat pe americani OSTATICI’

Emisarul special american pentru reconciliere în Afganistan, Zalmay Khalilzad, a avut trei runde de negocieri cu talibanii, dar marţi talibanii au anulat cea de-a patra rundă care urma să aibă loc în Qatar săptămâna aceasta.

Militanţii talibani au explicat că au anulat negocierile din cauza unui ‘dezacord cu privire la agenda’ discuţiilor, nefiind de acord cu participarea reprezentanţilor guvernului afgan, susţinut de Occident, precum şi cu o posibilă încetare a focului.

O sursă talibană a declarat pentru Reuters că negocierile care urmau să aibă loc în Qatar au fost anulate, întrucât autorităţile americane au insistat ca talibanii să se aşeze la masa discuţiilor cu responsabili ai guvernului de la Kabul şi a indicat că ‘cele două părţi sunt pe poziţii opuse în ceea ce priveşte declararea unui armistiţiu în 2019’. Talibanii au respins cererile repetate ale puterilor regionale de a permite reprezentanţilor guvernului afgan să participe la aceste negocieri, argumentând că SUA le sunt principalul duşman.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.