Iranul a încălcat embargoul ONU asupra armelor în Yemen

Publicat:

Iranul a încălcat embargoul ONU asupra armelor în Yemen lăsându-i pe rebelii houthi să se aprovizioneze cu drone şi rachete balistice lansate spre Arabia Saudită, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite la care AFP a avut acces vineri.

Experţii însărcinaţi cu verificarea acestui embargou “au identificat resturi de rachete, având echipament militar, precum şi drone de origine iraniană şi care au fost introduse în Yemen după impunerea embargoului asupra armelor” în 2015, au afirmat ei în raportul înaintat Consiliului de Securitate, conform agerpres .


“În consecinţă, grupul de experţi consideră că Iranul nu a respectat paragraful 14 al Rezoluţiei 2216” privind embargoul asupra armelor, a adăugat documentul.

Citește și : Un deputat lituanian acuzat de hărţuire sexuală și-a depus mandatul

Fără să-i poată identifica precis pe iranieni ca fiind la originea furnizării rachetelor către rebelii houthi, experţii au subliniat că Iranul nu a răspuns în mod satisfăcător la solicitările lor de la sfârşitul lui 2017 de a li se oferi informaţii.

Teheranul “nu a luat măsurile necesare care să permită furnizarea directă sau indirectă, vânzarea sau transferarea rachetelor cu rază scurtă de acţiune Borkan-2H şi a rezervoarelor cu oxidant lichid biopropulsor pentru rachete şi drone Ababil-T (Qasef-1), la destinaţia alianţei Houthi-Saleh”, de la numele fostului preşedinte yemenit, a menţionat raportul.

Aceste drone sunt “asemănătoare în proiectare” cu dronele fabricate de societatea Iranian Aircraft Manufacturing Industries (Hesa), a precizat documentul.

Concluziile acestor experţi se alătură celor ale SUA care, la sfârşitul lui 2017, la iniţiativa ambasadoarei americane la ONU, Nikki Haley, au adus acuzaţii Teheranului că încalcă embargoul.

Washingtonul a afirmat la acea dată că Iranul a furnizat rachete rebelilor houthi. Nikki Haley a organizat un eveniment media la o bază militară de la Washington pentru a difuza imagini cu resturi de rachete purtând sigla unei fabrici iraniene de armament.

Iranul a dezminţit constant că îi ajută militar pe rebelii houthi care luptă în Yemen împotriva guvernului refugiat în sudul ţării. Acest executiv este susţinut de o coaliţie arabă condusă de Riad.

Adversar al Arabiei Saudite, Republica Islamică a admis numai un sprijin politic rebelilor yemeniţi care deţin controlul asupra nordului ţării şi a capitalei Sanaa. Statele Unite, susţinute de aliaţii lor occidentali, denunţă de mai multe luni influenţa negativă, în opinia lor, a Teheranului în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu, mai ales în Siria şi Yemen.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.