Iranul ÎNCHIDE un institut francez după publicarea unor caricaturi ‘insultătoare’ în Charlie Hebdo

Publicat:

Republica Islamică Iran a anunţat joi închiderea Institutului Francez de Cercetare din Iran (IFRI), după publicarea de către revista satirică Charlie Hebdo a unor caricaturi considerate insultătoare la adresa liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Ministerul pune capăt activităţilor Institutului Francez de Cercetare din Iran (IFRI) ca un prim pas” în răspunsul iranian la caricaturi, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe iranian.


Vezi şi: Biden consideră drept ‘penibilă’ debandada din rândul republicanilor din Congres – VIDEO – Black News

Potrivit site-ului său, IFRI este afiliat Ministerului francez al Afacerilor Externe. Institutul a apărut în 1983 după fuziunea Delegaţiei Arheologice Franceze în Iran (DAFI), creată în 1897, şi a Institutului Francez de Iranologie din Teheran (IFIT), fondat în 1947 de Henry Corbin.

Iranul a avertizat miercuri Parisul că va reacţiona după publicarea unor caricaturi “insultătoare” la adresa ayatollahului Ali Khamenei în revista satirică franceză Charlie Hebdo.

Săptămânalul francez a publicat zeci de caricaturi ale celei mai înalte personalităţi religioase şi politice a Republicii Islamice.

Citeşte şi: 8 persoane, printre care 5 copii, găsite împușcate mortal într-o casă din SUA – Black News

Caricaturile au fost publicate în urma unui concurs lansat în decembrie, în timp ce în Iran se înmulţeau manifestaţiile după moartea tinerei kurde Mahsa Amini, arestată pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict impus femeilor.

Institutul Francez de Cercetare din Iran (IFRI), situat în centrul Teheranului, a fost închis timp de mulţi ani şi fusese redeschis în timpul preşedinţiei moderatului Hassan Rouhani (2013-2021) ca semn al apropierii relaţiilor dintre Franţa şi Iran. În cadrul IFRI se află o bibliotecă bogată, folosită de studenţii de limba franceză şi de cadrele universitare iraniene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La sfârșitul lunii iunie, activele oficiale de rezervă, în scădere

La sfârșitul lunii iunie, activele oficiale de rezervă, în scădere La sfârșitul lunii iunie, activele oficiale de rezervă au constituit 5 288,61 milioane de dolari...

Proba de înot maraton de la JO ar putea avea loc în afara Parisului, dacă Sena nu va curată pentru scăldat

Proba de înot maraton de la JO ar putea avea loc în afara Parisului, dacă Sena nu va curată pentru scăldat Proba de înot maraton...

Atenție: Un minor de 15 ani este căutat de oamenii legii și de rude

Atenție: Un minor de 15 ani este căutat de oamenii legii și de rude Poliția a solicitat suportul cetățenilor în vederea localizării unui minor de...

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului

Canal Regional, TV-Drochia și Media TV, sancționate cu 19 mii de lei de Consiliul Audiovizualului Posturile de televiziune Canal Regional, TV-Drochia și Media TV au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.