X

Iranul intenţionează să-şi finalizeze aderarea la Organizaţia de Cooperare de la Shanghai

Iranul intenţionează să-şi finalizeze aderarea la Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (SCO), a anunţat miercuri preşedintele iranian Ebrahim Raisi, înainte de a pleca în Uzbekistan unde va începe joi summitul 2022 al acestei alianţe conduse de Rusia şi China, informează France Presse, potrivit agerpres

Înfiinţată în 2001 de China, SCO reuneşte Rusia şi patru state din Asia Centrală: Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan. Ea s-a extins cu India şi Pakistan în 2017.

Citește și : Von der Leyen îi sfătuieşte pe eurodeputaţii nemulţumiţi de creşterea preţului la energie să-şi trimită facturile la Moscova

Programat pentru joi şi vineri la Samarkand, acest summit al liderilor statelor membre SCO este primul în întregime faţă în faţă de la începutul pandemiei de coronavirus în 2019.

“Una dintre sarcinile importante ale acestui summit este finalizarea documentelor SCO pentru semnarea lor de către miniştrii de externe ai ţărilor membre”, a anunţat Raisi.

Teheranul, simplu observator al alianţei regionale din 2005, a obţinut aderarea în timpul ultimului summit SCO din 2021 la Duşanbe, capitala Tadjikistanului.

Iranul doreşte “să folosească cât mai bine puterea şi capacităţile economice ale regiunii, precum şi ale ţărilor asiatice în beneficiul naţiunii iraniene”, a spus Raisi.

SCO reprezintă 60% din continentul eurasiatic, 50% din populaţia lumii şi mai mult de 20% din PIB-ul mondial.

Republica Islamică Iran a aşteptat mai bine de zece ani înainte de a obţine aderarea la alianţă, în timp ce mai multe ţări membre nu au dorit să aibă în rândurile lor o ţară sancţionată de Statele Unite şi Naţiunile Unite din cauza programului său nuclear.

Citește și : Comisia Europeană va propune mai multă flexibilitate în reducerea datoriei

Din aprilie 2021, Iranul s-a angajat în discuţii mediate de UE pentru a relansa acordul din 2015, cu Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Rusia, precum şi cu Statele Unite indirect.

Washingtonul s-a retras în 2018 din acest pact încheiat între Teheran şi marile puteri. El este destinat să limiteze programul nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor americane, aminteşte AFP.

Tags: ChinaEbrahim RaisiIranrusiaSCOUzbekistan
Categorii: Sinteze