X

Iranul invită China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia să se opună planului SUA de prelungire a embargoului asupra armelor

Teheranul a invitat miercuri China, Franţa, Marea Britanie şi Rusia, în calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, să nu valideze un proiect american care urmăreşte să prelungească un embargo asupra armelor vizând Iranul, potrivit AFP, scrie agerpres.

“Aşteptăm de la aceşti membri permanenţi să reziste în faţa acestui complot împotriva intereselor planetei şi a stabilităţii mondiale”, a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani, într-o alocuţiune televizată.

Citește și : Austria restabileşte libera circulaţia cu 31 de state europene, inclusiv cu Italia

Rouhani a spus că, în special, contează pe “cele două ţări prietene Rusia şi China”.

Londra, Moscova, Paris şi Beijing sunt, împreună cu Berlinul, legate de Republica islamică prin acordul internaţional asupra programului nuclear iranian, încheiat la Viena în 2015.

Al cincilea membru permanent al Consiliului de Securitate, SUA, făcea parte iniţial din acest acord, dar preşedintele Donald Trump l-a denunţat în mod unilateral în 2018, reinstituind sancţiuni economice drastice împotriva Iranului.

Acordul de la Viena oferă Iranului ridicarea unei părţi a sancţiunilor internaţionale adoptate împotriva sa în schimbul unor garanţii care să probeze că nu încearcă să se doteze cu arma atomică.

Ca ripostă la reintroducerea sancţiunilor americane, Iranul a renunţat din mai 2019 la cea mai mare parte a angajamentelor-cheie pe care şi le asumase la Viena.

Acordul de la Viena a fost aprobat de Consiliul de Securitate prin Rezoluţia 2231. Membrii permanenţi ai acestui organism dispun fiecare de dreptul de veto.

“În octombrie va sosi ziua în care, pe baza Rezoluţiei 2231, toate embargourile asupra armelor vor fi ridicate. Americanii sunt deja furioşi şi contrariaţi” din această cauză, a declarat Rouhani.

SUA au anunţat la începutul lunii iunie că au propus Rusiei un proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate destinat să prelungească un embargo asupra principalelor sisteme de armament vizând Iranul dincolo de 13 octombrie.

Moscova şi-a exprimat deja opoziţia faţă de o prelungire a acestei interdicţii, în timp ce mai multe întreprinderi ruseşti ar avea proiecte de vânzare de material de apărare pentru Iran.

Citește și : Germania nu vede cu ochi buni anexările israeliene în Cisiordania: ‘ÎNCALCĂ legislaţia internaţională’

Conform Rezoluţiei 2231, în octombrie urmează să expire un embargo care interzice vânzarea de arme şi de echipament militar greu (avioane de luptă, nave de război, sisteme de rachete, etc) Iranului.

Un alt embargo, definit de Rezoluţia 2231, asupra transferurilor care pot contribui la programele de rachete balistice iraniene, urmează să continue să fie aplicat dincolo de această dată, la fel ca un alt embargo asupra armelor instituit de Uniunea Europeană împotriva Iranului.

Tags: Chinaembargofrantamarea britanieONUrusiateheran
Categorii: Sinteze