Iranul îşi va anunţa decizia de diminuare a angajamentelor faţă de acordul nuclear internaţional

Publicat:

Ministerul de Externe al Iranului va comunica miercuri o diminuare treptată a angajamentelor Teheranului faţă de acordul nuclear internaţional din 2015 celor cinci semnatari ai acordului şi preşedintele Hassan Rouhani va trimite o scrisoare în acest sens, a anunţat marţi media de stat, relatează Reuters şi dpa, potrivit Agerpres.

Scrisoarea adresată de Rouhani va accentua faptul că Republica Islamică a dat dovadă de multă răbdare, dar că cealaltă parte nu şi-a respectat partea sa de angajamente, notează IRNA.


Citește și : Marea Britanie va organiza alegeri europarlamentare pe 23 mai

Tensiunile au crescut în ajunul împlinirii unui an de la retragerea SUA din acordul internaţional încheiat cu Iranul. Teheranul va relua o parte din programul său nuclear în răspuns la decizia SUA de a se retrage din acordul internaţional semnat cu Iranul în urmă cu patru ani, dar nu intenţionează să adopte o măsură similară, au precizat media iraniene.

“Miercuri, Iranul îşi va anunţa decizia de diminuare a angajamentele sale faţă de (acordul nuclear) … după retragerea unilaterală a SUA”, a indicat agenţia de stat IRNA, precizând că Ministerul de Externe îi va informa pe reprezentanţii Rusiei, Chinei, Germaniei, Franţei şi Marii Britanii şi că preşedintele Rouhani va trimite o scrisoare în acest sens.

Iranul doreşte să-şi “reducă treptat obligaţiile” asumate în cadrul acordului său nuclear cu marile puteri, a precizat IRNA.

Acordul nuclear semnat la Viena în 2015 prevede o diminuare semnificativă a activităţilor nucleare ale Iranului pentru a împiedica ţara să construiască arme nucleare.

Sancţiunile occidentale impuse Iranului au fost ridicate în schimbul diminuării programului nuclear, dar SUA au reimpus treptat sancţiuni în ultimul an, între care un embargou împotriva exporturilor de petrol iraniene.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) din Viena a indicat că Teheranul şi-a menţinut activităţile nucleare în cadrul limitelor convenite.

Cu toate acestea, preşedintele Trump susţine că acordul nu va opri construirea unui arsenal nuclear şi că nu împiedică tendinţele agresive ale Iranului în regiune.

Citește și : Întâlnire Donald Trump-Viktor Orban la Washington, la 13 mai (Casa Albă)

La 8 mai 2018, preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea ţării sale din acordul respectiv şi, în consecinţă, au reintrodus sancţiuni dure asupra Teheranului, inclusiv asupra exporturilor iraniene de ţiţei cu intenţia declarată de reducere totală a lor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.