X

Iranul l-a convocat pe ambasadorul Elveţiei pentru a protesta faţă de arestarea unei jurnaliste în SUA

Iranul l-a convocat pe ambasadorul Elveţiei, care reprezintă interesele Statelor Unite ale Americii la Teheran, pentru a protesta faţă de arestarea în SUA a unei jurnaliste care lucra pentru un canal de televiziune iranian de limbă engleză, a anunţat marţi agenţia iraniană de presă Fars, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Teheranul i-a cerut diplomatului elveţian eliberarea imediată a jurnalistei Marziyeh Hashemi, o jurnalistă născută în SUA şi care lucra la Press TV, a precizat Fars, citându-l pe purtătorul de cuvânt al MAE iranian Bahram Qasemi.

Citește și : Bulgaria vrea să renunţe la programul cetăţenie în schimbul unor investiţii

Ambasada Elveţiei reprezintă interesele SUA la Teheran, unde Washingtonul nu mai are nici o misiune diplomatică din 1980.

Marziyeh Hashemi (59 de ani) a fost arestată pe 13 ianuarie de către Biroul Federal de Investigaţii (FBI) pe Aeroportul internaţional Lambert-St. Louis din statul Missouri. Fiul ei a declarat că mama sa a fost reţinută ca ”martor important” într-un dosar penal şi că nu au fost aduse în cazul ei nici un fel de acuzaţii.

Legislaţia federală îi permite guvernului SUA să reţină martori dacă acest fapt poate dovedi că mărturia lor este importantă într-un dosar penal şi că nu poate garanta prezenţa lor prin citaţie.

FBI-ul nu a comentat acest caz.

”În cadrul întâlnirii (cu ambasadorul elveţian), ne-am exprimat preocuparea în legătură cu tratamentul FBI în cazul dnei Hashemi şi tăcerea suspectă a oficialilor americani în legătură cu acest caz, care contravine angajamentelor internaţionale ale SUA şi reprezintă o încălcare a drepturilor omului”, a spus Qasemi.

Potrivit Press TV, Marziyeh Hashemi s-a născut în SUA şi se numea Melanie Franklin. Ea şi-a schimbat numele după ce s-a convertit la islam. A trăit în Iran timp de peste un deceniu şi a mers în SUA pentru a-şi vizita familia.

Citește și : Rusia: Tânăra din Belarus care susține că știe secrete despre Trump și Rusia, eliberată (avocat)

Dna Hachemi va compărea în faţa unui mare juriu miercuri, a precizat Press TV.

Ministrul iranian de externe Javad Zarif a condamnat arestarea, pe care o consideră drept ”o încălcare a libertăţii de expresie şi un act inacceptabil”.

Tags: ambasadaFBIIranMarziyeh HashemiPress TVSUAteheran
Categorii: DiasporaSinteze