X

Iranul marchează 40 de ani de la ocuparea ambasadei SUA la Teheran prin arderea steagului american

Mii de elevi și studenți din Iran au marcat luni aniversarea a 40 de ani de la ocuparea sediului ambasadei Statelor Unite la Teheran, organizând un marș în capitala iraniană și dând foc unui steag american, relatează site-ul agenției DPA, potrivit mediafax.

Manifestația organizată luni de autoritățile de la Teheran, în fața fostului sediu al ambasadei americane din Iran, a promovat scandări anti-americane, precum „Jos cu Statele Unite”, și a condamnat politicile „Marei Satane”, utilizând terminologia pe care autortiățile de la Washington o folosesc referindu-se la republica islamistă.

Citește și : Acord între UE şi China privind indicaţiile geografice protejate (Macron)

În noiembrie 1979, studenții iranieni au blocat ambasada americană, în formă de protest față de decizia Washingtonului de a-l primi pe ultimul monarh iarnian, Shah Mohammad Reza Pahlavi, pe teritoriul Statelor Unite pentru a primi tratament medical, după ce a fost demis în Iran. Angajații ambasadei Statelor Unite au rămas captivi în interiorul clădirii pentru o perioadă de 444 de zile.

În cadrul unui comunicat emis cu ocazia manifestației de aniversare a celor patru decenii, Teheranul a transmis că nu se va îndepărta de politica anti-americană și că va rămâne fidel principiilor de independență, libertate și de Republică Islamistă.

Un steag al Statelor Unite a fost ars la finalul marșului din Teheran, acțiune promovată prin intermediul televiziunilor locale.

Citește și : Trump cere audierea directă a activistului pentru integritate: ‘Este o înşelătorie!’

Tags: eleviIranShah Mohammad Reza PahlavisteagstudentiSUAteheran
Categorii: Sinteze