X

Iranul măreşte raza de acţiune a rachetelor sale şi ameninţă mai multe baze militare americane

Iranul doreşte să mărească raza de acţiune a rachetelor sale, a declarat marţi un important oficial al armatei iraniene, o decizie care ar putea irita şi mai mult Statele Unite care consideră programul balistic al Teheranului o ameninţare la adresa securităţii regionale, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Preşedintele Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul în luna mai şi a reimpus sancţiuni împotriva Teheranului, criticând acordul pentru că nu include limite în ceea ce priveşte dezvoltarea programului balistic iranian.

Citeşte şi: Victoria ‘vestelor galbene’: Macron suspendă creşterea preţurilor la carburanți

‘Unul dintre cele mai importante programe ale noastre prevede creşterea razei de acţiune a rachetelor şi muniţiilor’, a declarat şeful forţelor aeriene iraniene, generalul de brigadă Aziz Nasirzadeh, citat de agenţia de presă iraniană Fars.

Armata iraniană a afirmat că actuala rază de acţiune a rachetelor sale este de 2.000 kilometri şi că baze americane din Afganistan, Emiratele Arabe Unite şi Qatar, plus portavioanele americane din Golf, se află în raza de acţiune a acestora.

Teheranul insistă că programul său de rachete este pur defensiv, însă a ameninţat că va bloca transporturile de petrol prin Strâmtoarea Hormuz în Golf dacă Washingtonul încearcă să-i oprească exporturile.

Citeşte şi: Rusia ÎNCHIDE o zonă din Marea Neagră pentru manevre militare

La sfârşitul săptămânii trecute, secretarul de stat american Mike Pompeo a condamnat un nou test efectuat de Iran cu o ‘rachetă balistică cu rază medie de acţiune capabilă să transporte mai multe focoase şi să lovească unele regiuni din Europa şi din Orientul Mijlociu’ şi a afirmat că acest test încalcă acordul nuclear iranian.

Iranul a afirmat în nenumărate rânduri că programul său balistic nu poate fi subiect de negocieri.

Tags: AfganistanEmiratele Arabe UniteIranqatarracheteraza de actiuneSUA
Categorii: Sinteze