X

Iranul nu se grăbește să vadă revenirea americanilor în acordul nuclear

Iranienii nu sunt grăbiţi să vadă SUA revenind în acordul internaţional asupra programului nuclear iranian şi cer înainte de toate ridicarea sancţiunilor americane, a declarat vineri ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, informează AFP, potrivit agerpres.

Problema nu este ca “America să revină sau nu (în acord); noi nu suntem grăbiţi şi nu insistăm ca ea să revină”, a declarat ayatollahul Ali Khamenei. “Cererea noastră raţională şi logică o constituie ridicarea sancţiunilor, iar sancţiunile trebuie ridicate”, pentru că “este vorba de dreptul uzurpat al naţiunii iraniene”, a adăugat el, în timpul unui discurs televizat.

Citește și: Peste 4.000 de americani au fost răpuși de coronavirus într-o singură zi

“SUA şi Europa, care urmează exemplul SUA, au datoria să respecte dreptul poporului iranian”, a mai spus Khamenei.

În 2015, Republica Islamică şi Grupul celor şase (China, SUA, Franţa, Regatul Unit, Rusia şi Germania) au încheiat la Viena un Plan comun de acţiune (PAGC) menit să soluţioneze problema programului nuclear iranian după 12 ani de tensiuni. Acordul oferă Iranului ridicarea sancţiunilor internaţionale în schimbul unei limitări drastice a programului său nuclear şi garanţii care să ateste că ea nu se dotează cu bombe nucleare.

Însă acest acord a fost zădărnicit după ce preşedintele american Donald Trump şi-a retras ţara din acest pact, în 2018, înainte de a restabili şi intensifica sancţiunile economice împotriva Iranului.

Preşedintele american ales Joe Biden a afirmat în decembrie că vrea să demareze rapid noi negocieri cu Iranul, după o consultare cu aliaţii Washingtonului, însă doar după revenirea SUA în acordul asupra programului nuclear iranian din care Donald Trump şi-a retras ţara.

Citește și: Ucraina impune un lockdown mai strict: Școlile și restaurantele se ÎNCHID!

Revenirea în acord ar însemna ridicarea sancţiunilor draconice impuse de Donald Trump după ce a retras SUA din acesta, în 2018.

Ca răspuns la sancţiuni, Iranul a renunţat progresiv la angajamentele sale asumate în cadrul acordului. Iranul a început marţi să injecteze gaz în centrifugele uzinei Fordo pentru îmbogăţirea uraniului la un nivel de 20%, încălcând astfel acordul din 2015. Iranul s-a abătut încă în 2019 de la această prevedere, îmbogăţind uraniu până la 4,5%. Cu toate acestea, îmbogăţirea cu 20% este încă mult sub procentul de 90% necesar pentru fabricarea unei bombe nucleare.

Tags: acord nuclearAli KhameneiIranSUAteheran
Categorii: Știrile zilei