X

Iranul nu se limitează la frontierele sale ‘geografice’, susţine un lider religios

Iranul nu se limitează la frontierele sale “geografice”, facţiunile susţinute de Republica islamică în Orientul Mijlociu făcând “toate parte din Iran”, a declarat vineri un lider religios iranian în cursul rugăciunii săptămânale, pe fondul tensiunilor exacerbate în regiune, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit ayatollahului Ahmad Alamolhoda, citat de agenţia Isna, “Iranul, în prezent, nu este doar Iran şi nu se limitează la situarea sa geografică. Al-Hashd al-Shaabi în Irak, Hezbollah în Liban, Ansarullah (numele mişcării rebelilor houthi) în Yemen, Forţele apărării naţionale în Siria, Jihadul Islamic şi Hamas în Palestina, fac parte toate din Iran”.

Citește și : Nicolas Maduro va efectua curând o vizită în Rusia (Kremlin)

Un ultraconservator, ayatollahul Alamolhoda este liderul religios al rugăciunilor de vineri în Mashhad (nord-est), al doilea oraş ca mărime din Iran, şi membru al Adunării experţilor, responsabilă de numirea, supervizarea şi eventual demiterea ghidului suprem iranian.

Afirmaţiile sale intervin după o aproape săptămână de la atacurile asupra instalaţiilor petroliere saudite, revendicate de rebelii houthi, dar atribuite Iranului de către Riad şi Washington, ceea ce Teheranul dezminte.

Secretarul de stat american Mike Pompeo, deplasat în Arabia Saudită, a calificat aceste atacuri drept “act de război”, afirmând ulterior că ţara ar prefera o “soluţie paşnică” cu Iranul. Riadul a afirmat, la rândul său, că atacurile au fost “sponsorizate incontestabil” de Iran, fără ca totuşi să acuze Republica islamică de lansarea lor de pe propriul teritoriu.

Rebelii houthi au cucerit vaste zone din teritoriul Yemenului şi luptă din 2014 împotriva forţelor guvernamentale, sprijinite de o coaliţie condusă de Arabia Saudită, marele rival regional al Iranului. Teheranul dezminte că le-ar acorda un sprijin militar, afirmând că doar îi susţine politic.

Al-Hashd al-Shaabi, o alianţă a grupărilor armate şi facţiunilor şiite favorabile Iranului, operează în cadrul armatei în Irak şi dispune de un bloc în parlament.

Hezbollah, mişcarea şiită libaneză, este o piesă grea în viaţa politică libaneză. El este implicat militar în conflictul din Siria, alături de regimul de la Damasc, la fel ca şi Teheranul, care susţine Forţele apărării naţionale, o miliţie proguvernamentală.

Citește și : Trump denunţă ca ‘ridicole’ acuzaţiile că ar fi avut o conversaţie ‘riscantă’ cu un lider străin

“Ştiţi măcar unde se află Iranul? Sudul Libanului nu este Iranul? Hezbollah nu este Iranul? Sudul vostru şi nordul vostru sunt Iranul”, a adăugat ayatollahul Alamolhoda, adresându-se în special Riadului, care afirmă că atacurile au venit “din nord”.

“Americanii ignoranţi şi mercenarul lor saudit spun că acest lucru a fost făcut de Iran. Toată lumea realizează că ei vor să înşele lumea”, a spus el, adăugând ulterior că o lovitură militară împotriva Iranului ar antrena “reducerea la cenuşă a Israelului”, inamicul său declarat.

Tags: Ahmad AlamolhodaArabia sauditaIranMashhadMike PompeoOrientul Mijlociu
Categorii: Sinteze