X

Iranul numeşte un nou ambasador la ONU

Iranul l-a numit ambasador la ONU pe Majid Takht Ravanchi, un diplomat de carieră şi fost negociator în dosarul nuclear, relatează media de stat, în contextul în care încearcă sa salveze acordul nuclear cu marile puteri în pofida retragerii unilaterale a Washingtonului, informează marţi Reuters, potrivit Agerpres.

Takht Ravanchi, de 61 de ani, a fost ministru adjunct de externe pentru afaceri europene şi americane. De asemenea, el a fost ambasador al ţării sale în Elveţia.

Citește și : Peste 320.000 de persoane din Sri Lanka, afectate de secetă severă

Mutarea sa la ONU este semnificativă, întrucât a fost unul dintre negociatorii care au ajutat Teheranul să ajungă la un acord nuclear cu SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania.

Pactul a limitat dezvoltarea programului nuclear iranian în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor internaţionale. Cu toate acestea, preşedintele american Donald Trump a retras anul trecut SUA din acordul care a fost încheiat înainte de a-şi începe mandatul, afirmând că favorizează Iranul.

Şi alte ţări cosemnatare încearcă să salveze acordul şi să protejeze Iranul de sancţiunile americane. Preşedintele Hassan Rouhani, a cărui poziţie ar putea fi slăbită de pagubele produse economiei Iranului dacă acordul se prăbuşeşte, a avertizat celelalte semnatare marţi să-şi onoreze angajamentele, înainte ca răbdarea Teheranului să se termine.

Luni, Trump a înscris Gardienii Revoluţiei pe lista organizaţiilor teroriste, decizie calificată drept “agresivă” de către Iran, care s-a angajat să se răzbune.

Citește și : Belgia convoacă o reuniune a ţărilor cele mai afectate de Brexit

Tags: ChinadiplomatDonald TrumpfrantagermaniaIranMajid Takht Ravanchimarea britanieONUrusiaSUAwashington
Categorii: Sinteze