X

Iranul pune la îndoială fiabilitatea cifrelor privind COVID-19 publicate de China

Responsabili iranieni pun la îndoială în mod deschis fiabilitatea cifrelor publicate de China, pe care le consideră subestimate, a raportat marţi agenţia oficială iraniană IRNA, informează AFP, scrie agerpres.

“După propagarea coronavirusului (în lumea întreagă), a devenit evident că realitatea nu corespunde informaţiilor publicate de China”, notează IRNA, citând-o pe Minou Mohraz, o responsabilă a Ministerului Sănătăţii iranian şi membră a Comitetului Naţional de Luptă împotriva noului tip de coronavirus. “Nu putem avea încredere în cifrele lor”, a adăugat Mohraz.

Citește și : Trump a rămas fără purtător de cuvânt. Stephanie Grisham se întoarce în echipa Primei Doamne

Un alt expert membru al aceluiaşi comitet, Hamid Souri, medic epidemiolog, estimează, pe baza numărului de morţi din lume şi a vitezei de propagare a virusului, că cifrele chineze sunt “departe de adevăr”, notează IRNA. Iar, potrivit lui Souri, “datele falsificate duc la luarea de decizii proaste”.

Publicarea acestor afirmaţii survine în condiţiile în care purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Sănătăţii, Kianouche Jahanpour, a fost constrâns să revină asupra afirmaţiilor sale prin care a calificat cifrele chineze drept “o glumă de prost gust” care au făcut ca autorităţile sanitare iraniene să estimeze greşit pericolul pe care îl reprezintă COVID-19.

Jahanpour a fost criticat în Iran pentru aceste afirmaţii de natură să irite Beijingul, partener vital pentru economia iraniană afectată de sancţiunile americane.

“Susţinerea acordată de China Iranului în acest vremuri este de neuitat”, a notat Jahanpour pe Twitter după ce a fost somat de ambasadorul Chinei în Iran, Chang Hua, “să respecte realitatea şi marile eforturi ale poporului chinez”.

Citește și : Israelul introduce obligativitatea portului măştilor în public

Iranul este de departe ţara cea mai afectată de pandemia de COVID-19 din Orientul Mijlociu. Până la ora actuală, boala a cauzat, potrivit cifrelor oficiale, aproape 3.900 de morţi în Iran.

Unele ţări estimează că această cifră este mult subestimată. În special SUA i-au reproşat Teheranului că maschează cifrele reale şi a făcut acelaşi reproş Beijingului.

Tags: Chinacoronaviruscovid-19epidemiologHamid SouriIran
Categorii: Sinteze