X

Iranul reacţionează la ‘acuzaţiile iresponsabile’ ale Arabiei Saudite

Iranul a respins luni “acuzaţiile iresponsabile şi provocatoare” ale Arabiei Saudite, după ce coaliţia arabă condusă de Riad a afirmat că Teheranul este responsabil de un tir de rachetă întreprins de rebelii houthi din Yemen în direcţia capitalei saudite, informează AFP, potrivit agerpres.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene Bahram Ghassemi a respins, într-un comunicat, “acuzaţiile coaliţiei arabe condusă de Arabia Saudită”, calificându-le drept “injuste, iresponsabile, distrugătoare şi provocatoare”.

Coaliţia militară sub comandament saudit a închis luni toate frontierele Yemenului – aeriană, maritimă şi terestră -, acuzând Iranul că se află în spatele transferurilor de arme şi al unui tir de rachetă al rebelilor houthi asupra Riadului, care “ar putea echivala cu un act de război”.

Citeşte şi: Trump a trecut testul protocolului cu împăratul Japoniei. NU a repetat greşeala făcută de Obama

Coaliţia afirmă “dreptul regatului (saudit) la legitimă apărare a teritoriului său şi a populaţiei, conform articolului 51 al Cartei Naţiunilor Unite”.

În războiul din Yemen, forţele guvernamentale, care au fost alungate în septembrie 2014 din capitala Sanaa, luptă împotriva rebelilor houthi, proveniţi din minoritatea zaidită (ramură a şiismului), foarte prezentă în nord, şi susţinuţi de Iranul şiit.

În martie 2015, guvernul yemenit al preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi a primit susţinerea unei coaliţii militare de ţări musulmane predominant sunite şi condusă de Arabia Saudită.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, conflictul din Yemen s-a soldat cu peste 8.650 de morţi şi circa 58.600 de răniţi, dintre care numeroşi civili.

Tags: Abd Rabbo Mansour HadiArabia sauditaBahram GhassemiIranRiadsanaateheranYemen
Categorii: Sinteze